Top 12 potravin pro zdravé ledviny
Zdravé ledviny jsou stejně důležité jako zdravé srdce. Jak jim ale pomoci fungovat správně? Kromě dodržování pitného režimu je můžete posílit i některými surovinami. Přečtěte si, které to jsou.
Konzumováním surovin, které jsou bohaté na antioxidanty jako flavonoidy, lykopen, vitamin C nebo betakaroten výrazně zlepšíte funkci ledvin.
Nadměrné konzumaci některých surovin byste se ale měli vyhnout. Jde například o banány kvůli vysokému obsahu draslíku. Také není vhodné konzumovat velké množství soli, fosforu nebo oxalátů
Červená paprika
Obsahuje: Půl šálku obsahuje 1 mg sodíku, 88 mg draslíku, 10 mg fosforu
Má výborný poměr vitamínů A, C a B6, vlákniny, kyseliny listové a lykopenu. Přitom má poměrně malé množství látek, které ledviny zatěžují.
Zelí
Obsahuje: Půl šálku obsahuje 6 mg sodíku, 60 mg draslíku, 9 mg forsforu
Je plné fytochemikálií, vitaminu C, B6 a K. Stejně je bohaté na vlákninu a kyselinu listovou.
Květák
Obsahuje: Půl šálku obsahuje 9 mg sodíku, 88 mg draslíku, 20 mg fosforu
Opět zelenina bohatá na vitamin C, vlákninu a kyselinu listovou.
Česnek
Obsahuje: Půl šálku obsahuje 1 mg sodíku, 12 mg draslíku, 4 mg fosforu
Jeho protizánětlivé a antibakteriální schopnosti se sejdou i ledvinám. Ledviny chrání před poškozením těžkými kovy.
Cibule
Obsahuje: Půl šálku obsahuje 3 mg sodíku, 116 mg draslíku, 3 mg fosforu
Cibule obsahuje silné antioxidanty, které pomohou ledvinám při detoxu a pročištění.
Jablka
Obsahují: Jedno jablko obsahuje 0 mg sodíku, 158 mg draslíku a 10 mg fosforu
Snižují riziko vzniku infekce v močových cestách a pomáhají ledvinám s detoxem.
Brusinky
Obsahují: Půl šálku džusu obsahuje 3 mg sodíku, 22 mg draslíku a 3 mg fosforu
Brusinky jsou dobře známé tím, že chrání ledviny před infekcemi a pomáhají infekci močových cest překonávat. Můžete je konzumovat ve formě džusu nebo sušených plodů.
Borůvky
Obsahují: Půl šálku obsahuje 4 mg sodíku, 65 mg draslíku a 7 mg fosforu
Opět jde o ovoce, které je vitamínovou a antioxidační bombou. Borůvky ochrání ledviny hlavně před zánětlivými onemocněními.
Třešně
Obsahují: Půl šálku obsahuje 0 mg sodíku, 160 mg draslíku a 15 mg fosforu
Mají protizánětlivé účinky a jsou plné antioxidantů.
Bílek z vajíčka
Obsahuje: Dva bílky obsahují 7 gramů proteinu, 110 mg sodíku, 108 mg draslíku a 10 mg fosforu
Velké dávky bílkovin mohou ledvinám způsobit problémy. Z bílků vajíčka ale získáte kvalitní a čistý protein, se kterým si tělo poradí. Navíc bílky obsahují aminokyseliny, které jsou důležité pro správné fungování ledvin.
Ryby
Obsahují: Zhruba 10 gramů lososa obsahuje 50 mg sodíku, 368 mg draslíku a 274 mg fosforu
Pravidelná konzumace ryb je spojena s poklesem abnormální hladiny proteinu v moči. Tím se opět chrání ledviny.
Olivový olej
Obsahuje: Jedna lžička obsahuje méně než miligram sodíku, stejně méně než miligram draslíku a žádný fosfor
Je skvělým zdrojem kyseliny olejové a polyfenolů, které působí protizánětlivě a zabraňují oxidaci. Tím pádem chrání i ledviny před vznikem onemocnění.
Pokud máte problémy s ledvinami je vhodné vyhledat lékaře a přizpůsobit diagnóze stravu i životní styl.