Domácí bezlepkové vafle s jahodami a javorovým sirupem
V dnešním článku si ukážeme recept na oblíbené snídaňové vafle. Nebudou to však klasické vafle, ale bezlepkové, které mohou konzumovat i příznivci zdravého stravování, kteří se snaží vyhnout lepku, popřípadě také celiaci.
Vafle si nejčastěji připravujeme o víkendu, když máme čas si se snídaní vyhrát. Dopřejte si zdravou netradiční snídani s celou rodinou.
Domácí vafle x kupované
V supermarketech se můžete setkat s mraženými polotovary či směsí, ze které si vafle připravíte. Ty však obsahují lepek a často velké množství rafinovaného cukru.
Recept na domácí vafle obsahuje pouze zdraví prospěšné ingredience, které bohužel vafle kupované neobsahují.
V receptu najdete bezlepkovou mouku, použít můžete buď mouku rýžovou, kukuřičnou, amranthovou, pohankovou či kaštanovou či si mouky namíchat, to je vždy lepší.
Vafle jsou slazené medem a místo másla obsahují ghee. Klasické mléko je vyměněno za mléko kokosové, díky kterému jsou vafle krásně vláčné a díky němu neobsahují ani laktózu. Mohou si je vychutnat i alergici.
Co je to ghee?
Ghee je pročištěné a přepuštěné máslo, které se k nám dostalo z indické kuchyně. Chutná a voní mnohem lépe než klasické máslo, také má významnější zdravotní účinky.
Ghee se připravuje při vysoké teplotě, má výraznou chuť, která připomíná ořechy. Ghee si můžete vyrobit i vy sami doma. Stačí v plecháčku rozpustit máslo, nesmí se vařit ani škvařit.
Lžící postupně sbírejte pěnu tvořící se na hladině másla. Za chvíli vám v plecháčku zbude jen zlatohnědé ghee, které se ještě scedí přes hustě tkanou látku.
Takto jej nechte ztuhnout a následně používejte. Ghee má také delší trvanlivost než klasické máslo.
Ingredience
- 2 vejce
- 2 hrnky bezlepkové mouky
- 1 a 3/4 šálku kokosového mléka
- 1/2 šálku ghee
- 1 lžíce medu či rostlinného sirupu
- 4 lžíce prášek do pečiva (bio)
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Doba přípravy:
15 minut
Postup přípravy
1/ Nejdříve si připravte větší mísu. Do ní vyklepněte vajíčka a mírně vyšlehejte.
2/ Přisypte mouku, přilijte mléko, ghee, med, prášek do pečiva, sůl a nakapejte vanilkový extrakt. Vše smíchejte.
3/ Předehřejte si vaflovač a vymažte ho ghee.
4/ Opatrně přilévejte do vaflovače směs, zavřete vaflovač a pečte dozlatova.
5/ Poté přendejte na talíř a ozdobte vším, co máte rádi.
6/ Použít můžete čerstvé ovoce, nejlepší jsou jahody, přelít vafle javorovým sirupem či jogurtem a posypat různými, ořechy semínky či goji. Záleží pouze na vaší chuti.
Dobrou chuť!
Čtěte také:
- Japonský koláč ze tří ingrediencí. Celý svět se do něj zbláznil
- Cuketový perník
- Zdravé banánové palačinky bez lepku, které si zamilují i sportovci
- Puding z chia semínek, vanilky a pomerančové kůry
Počet komentářů: 3
[…] Domácí bezlepkové vafle s jahodami a javorovým sirupem […]
[…] Domácí bezlepkové vafle s jahodami a javorovým sirupem […]
[…] Domácí bezlepkové vafle s jahodami a javorovým sirupem […]