Zdravé, bezlepkové vánoční cukroví

Share

bezlepkova-srdickaDoba vánočního shonu už se blíží a je na čase začít péct první cukroví. Přednostně by měly přijít na řadu medové perníčky, které potřebují dlouhou dobu, aby se pořádně rozležely a změkly.

Bohužel většina z druhů cukroví, které připravujeme, je nezdravá, plná tuku, rafinovaného cukru a zdraví příliš neprospěšných ingrediencí. Naučte se s námi péct zdravé cukroví a mlsejte i o Vánocích bez výčitek.

Jak na bezlepková srdíčka s kaštanovou moukou?

  • 100g oloupaných mandlí
  • 80g kaštanové mouky
  • 1  lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 1 lžíce vody
  • 25g panenského slunečnicového oleje
  • 50g javorového, agávového, rýžového či jiného sirupu na spojení těsta
  • marmeláda bez cukru
  • kvalitní hořká čokoláda na polití srdíček

Tato srdíčka neobsahují ani lepek, ani laktózu. Začněte s přípravou už den dopředu. Spařte mandle a nechte je do druhého dne proschnout. Důvod je jednoduchý, následně se jednodušeji strouhají či mixují.

Z mandlí si umixujte směs. Nyní vzniklou mandlovou mouku smíchejte v míse s moukou kaštanovou a přidejte koření. Promíchejte, přilijte slunečnicový olej, sirup a lžíci vody. Pomozte si dlaněmi a vypracujte těsto.

Nyní ho stačí rozválet a vykrajovat jakékoliv tvary. Vložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů a jen krátce, přibližně 8-10 minut.

Po vychladnutí spojujte srdíčka, kolečka, kapříky marmeládou a nakonec ozdobte rozpuštěnou čokoládou. Přejeme dobrou chuť!

Vyzkoušejte zdravé mrkvové cukroví

  • 200g špaldové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • vejce
  • velká mrkev
  • lžička zázvoru (sušeného či čerstvého nastrouhaného)

Mrkev po očištění nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte do mísy a přidejte ostatní suroviny. Řádně zamíchejte, vypracujte těsto, které necháte alespoň půl hodiny odležet.

Následně těsto vyválejte a vykrajujte nejrůznější tvary. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů, přibližně 15 minut. Tyto mrkvové sušenky se zázvorem jsou skvělé k horkému čaji. Můžete je také slepit marmeládou.

Klasické marokánky

  • 100g kandovaného a sušeného ovoce (nejlépe nesířeného)
  • 120g ořechů (mandle, buráky, vlašské ořechy,…)
  • 80g třtinového cukru
  • 20g másla
  • 40g špaldové mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • čokoláda

Připravte si mléko do kastrůlku a na mírném ohni v něm rozpusťte cukr, mouku a máslo. Poté odstavte z plotny a vmíchejte nasekané sušené a kandované ovoce, přidejte také oříšky.

Na pečícím papíru vytvářejte malé marokánky s pomocí lžíce. Pečte v předem vyhřáté troubě. Marokánky jsou hotové, když zrůžoví. Vychladlé marokánky polévejte rozpuštěnou čokoládou.


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku