Zapomeňte na pomeranče. Je tady kiwi! Nejlepší zdroj vitamínu C v chladných měsících!
Období chřipek a nachlazení nelze překvapit lépe než pravidelným příjmem vyšších dávek vitamínu C a pokud ho má být dostatečné množství, je vhodné sáhnout po chlupatém ovoci, které zná snad každý.
Podle názoru některých expertů na zdravou výživu patří kiwi k nejvíce nedoceněným léčebným potravinám.
Všeobecně je známo, že obsahuje hlavně vitamín C, ale významný je také obsah široké škály antioxidantů a fytonutrientů, které bojují s různými chorobami.
Například v jogínské nutriční terapii se kiwi předepisuje jako pomoc v boji s rakovinou a srdečními onemocněními.
Co je kiwi?
Je to ovoce popínavých dřevin rodu aktinidie, pocházejících z Číny. Plody se velikostí a tvarem podobají slepičímu vejci, slupka je hnědá a chlupatá, dužina je obvykle zelené barvy.
Stromky a keře kiwi bohatě plodí a z jednoho stromku lze sklidit až 200 kg plodů. Z původní domoviny v Číně se pěstování kiwi rozšířilo do Japonska a posléze na Nový Zéland, který je dnes největším vývozcem tohoto ovoce.
V Evropě se kiwi daří hlavně v Itálii. Odolné odrůdy se ujaly i v Česku a proto vzrostla obliba pěstování kiwi i na českých zahradách.
Význam kiwi pro zdraví
Kiwi je právem považováno za nutričně nejkoncentrovanější ovoce ze všech. Za ním se v hodnocení umístila papája, dále mango a pomeranč. Kiwi má nejvyšší obsah vitamínu C a také je dobrým zdrojem hořčíku a vlákniny.
Studie prokázaly schopnost kiwi chránit lidský organismus před buněčným poškozením a stimulovat buněčnou obnovu v případě již vzniklého poškození.
Dalším zjištěním je, že kiwi podporuje zdraví srdce, jelikož ředí krev, a to bez vedlejších účinků aspirinu, který někteří lidé pro tyto účely denně užívají.
Aspirin může při pravidelném užívání způsobovat drobné prasklinky ve střevní stěně. Tyto příznaky byly u kiwi naprosto vyloučeny.
Konzumace kiwi
Pokud se konzumuje v čerstvém stavu, je prospěšný zejména bohatý obsah vitamínu C, který má prokazatelný pozitivní účinek při ochraně před respiračními symptomy spojenými s astmatem a pomáhá zmírnit sípání u dětí.
Mezi ostatním ovocem nemá kiwi co do obsahu vitamínu C konkurenci.
Kiwi je také vynikající přísadou do čerstvých ovocných šťáv. Pokud se odšťavní i se slupkou a semínky, získáte i zdraví prospěšné enzymy.
Vynikající jsou také džemy vyrobené z kiwi, nebo meruňkové a jiné džemy, ve kterých je výrazný podíl kiwi.
VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.
[wpdevart_like_box profile_id=”https://www.facebook.com/%C4%8Cas-na-zdrav%C3%A9-j%C3%ADdlo-781272338669834/” connections=”show” width=”300″ height=”150″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”cs_cz”]