Vypěstujte si nekonečné zásoby chřestu po celý rok

Share

Chřest je nejchutnější jarní zeleninou a všichni jej zbožňujeme v salátu. V chřestové sezóně je obzvláště křupavý a má vysoký obsah živin.

Podle odborníků mohou živiny v chřestu ovlivňovat hladinu inzulínu v lidském těle, což znamená, že tuto zeleninu lze využít při léčbě cukrovky. Udržování správné hladiny inzulínu je jednou z nejdůležitějších zdravotních zásad, která zajišťuje optimální pocit zdraví.

Prodlužuje nám život a díky němu se cítíme skvěle. Chřest je díky svému obsahu minerálů také výborné diuretikum. Díky tomu chřest podporuje funkci ledvin a celkovou detoxikaci a očistu. Patří do stejné skupiny jako ostatní druhy zeleniny, které obsahují inzulín a je důležitý pro přátelské bakterie ve střevním traktu.

Chřest tedy podporuje dobré trávení a chrání trávicí trakt. Foláty v chřestu jsou důležité pro početí a ranou fázi těhotenství. Esenciální minerální látky v chřestu snižují riziko vzniku vývojových vad novorozenců a podporují vývoj nervového systému dětí.

Chřest si můžete vypěstovat z kořenových krčků či semínek. Pěstitelé obvykle preferují krčky, protože semínek jsou tuny. Drobná semena vyklíčí do 3 týdnů.

Chřest má rád slunná místa a můžete jej pěstovat kdekoliv. Je nutné jej dobře zalévat a zajistit lehkou půdu.

Pokyny k pěstování

Připravte si jamku o šířce 30 cm a hloubce 15 cm. Nahrňte půdu do středové části této jamky a zasaďte krček na vrchol této hromádky. Krčky by měly být zasazeny 30-20 cm od sebe a řádky by mezi sebou měly mít 10 centimetrů.

Zasypte jamku lehkou zeminou, přičemž by krčky měly být zasazeny 5 cm hluboko. Postupně přidávejte zeminu tak, aby byla lehce přihrnuta kolem chřestového stonku.

Související 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku