Velké cukrové odhalení tradičních sladkostí. Ve kterých je nejvíce cukru?
Máte rádi Horalky, Margot či Koko? Víte vůbec, kolik cukru se v nich nachází?
Pokud ne, Slovenka Lenka Sameková vytvořila skvělou kampaň, ve které názorně ukazuje, kolik cukru se v jednotlivých nejoblíbenějších sladkostech nachází. Možná budete překvapeni, ale je ho tam více, než jste si dosud mysleli. Cukr je prostě cukr, a nachází se všude. A je ho opravdu hodně.
Schválně, ve které sladkosti byste očekávali více cukru? V čokoládové tyčince Kofila nebo v sójových řezech? Bé je správně. Na čelo cukrového žebříčku se dostaly produkty, které bychom na to vůbec netipovali.
Rekordmanem v kategorii “co nejvíce cukru v balení” je tyčinka Margot, která je z více než 50 procent složená z cukru. Napočítali jsme v ní až 13 kostek cukru (jedna kostka obsahuje 4 gramy cukru), což je více než dvojnásobek množství, které doporučuje dospělým zkonzumovat za den Světová zdravotnická organizace (WHO).
Výrobce na obalu sice uvádí, že stogramovou tyčinku byste si měli rozdělit na dvě porce. No v praxi se málokdy stane, že někdo ovládne chuť sníst ji celou najednou.
Více než 6 kostkami cukru jsou oslazené i sladkosti, které se umístily na druhém a třetím místě žebříčku – na překročení celodenní dávky cukru stačí “sloupnout” jedno balení banánů v čokoládě nebo sójové řezy. Zbytek sladkostí se vešel do denního cukrového limitu.
Nejméně cukru jsme napočítali v hořké Fidorka s čokoládovou náplní (necelé 3 kostky cukru) a kakaových sušenkách Bebe Dobré ráno (3 a půl kostky cukru). Ze 16 hodnocených cukrovinek jde zároveň o jediné dvě, které se vešly do doporučené celodenní dávky cukru určené pro děti. Americká kardiologická asociace ji stanovila na úrovni 4 kostek cukru.
1 odpověď
[…] Velké cukrové odhalení tradičních sladkostí. Ve kterých je nejvíce cukru? […]