Vědci odhalili, že instantní polévky mohou vyvolat tyto závažné nemoci

Share

instatní_polévka_cas_na_zdrave_jidlo_czNebezpečí těchto polévek a hlavně těstovin či nudlí, které obsahují, je již známé většině lidí. Vždy se však najdou i tací, kteří to budou popírat.

Koneckonců, je to hlavní strava vysokoškoláků žijících na kolejích, tak to přece nemůže být až tak špatné. Nebo přece jen?

Nový výzkum z Baylor University na Harvardu říká, že to špatné opravdu je. Průmyslově vyráběné nudle zvyšují riziko metabolických poruch spojených s onemocněním srdce a mozkové mrtvice.

Obsahují totiž terciární butylhydrochinon (TBHQ), který je vedlejším produktem petrolejářského průmyslu. Jde o často přídavnou látku do potravin, která je umožňuje produkovat za velmi nízké náklady.

Co se děje v žaludku po snědení instantních polévek

Odborník na gastrointestinální zdraví uskutečnil video-experiment, kterým pozoroval vnitřek žaludku. Kamera snímala procesy, které se děly po dvou hodinách trávení polévky s nudlemi a výsledky byly alarmující.

V poslední studii vědci z Journal of Nutrition zjistili, že ženy z Jižní Koreji, které konzumují tyto polévky, byly více náchylné k tomu, že se u nich projeví tzv. “metabolický syndrom”.

Navíc k tomu dochází bez ohledu na to, co ještě kromě polévek jedly, nebo kolik pohybu denně vykonávaly.

Lidé s tímto tzv. metabolickým syndromem mohou mít následující projevy:

  • vysoký krevní tlak
  • vysokou hladinu cukru v krvi
  • zvýšené riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky

Nudle byly původně připravovány vařením a následným krátkým smažením při vysokých teplotách, což je stále hlavní metodou přípravy v asijských zemích.

Naopak, v západních zemích jsou více oblíbené nudle připravované sušením.

Co obsahuje většina instantních polévek?

Hlavní složení nudlí je pšeničná mouka, palmový olej a sůl.

Složení přídavného aromatického prášku je sůl, glutaman sodný, koření a cukr. Typický pohár instantní polévky obsahuje až 2700mg sodíku.

Přestože instantní nudlové polévky jsou pohodlné a rychlé na přípravu a pro někoho i chutné jídlo, víme, že zvyšují riziko poruch metabolického systému.

Vysokým obsahem sodíku, nezdravými nasycenými tuky a glykemickou zátěží poukazuje na výše zmíněné rizika spoluautor studie Hyun Shin, doktorant na Harvardu, oboru Veřejného zdraví v Bostonu.

Co zjistily studie ohledně konzumace instantních polévek

Shin a jeho kolegové z Baylor University z Harvardu analyzovali zdraví a stravu téměř 11.000 dospělých v Jižní Koreji ve věku mezi 19 až 64.

Účastníci hlásili co jedli a výzkumníci podle toho roztřídili každého účastníka.

Soustředili se také na tradiční zdravé potraviny, ale i na fast-foody, taktéž se zaměřovali na to, kolikrát týdně jedli instantní polévky.

Studie se zaměřila na jednotlivce v Jižní Koreji, protože právě tato země má nejvyšší počet konzumentů instantních nudlových polévek na světě. Dalším důvodem ke studiu byl fakt, že v posledních letech právě v této zemi vzrostly zdravotní problémy, včetně srdečních onemocnění či obezity.

Výsledky jsou velmi důležité i pro spotřebitele evropského a amerického trhu, protože v celosvětovém měřítku jde o významné trhy v prodeji a konzumaci instantních nudlových polévek.

Jen v USA se prodalo až 4.300 miliardy kusů v roce 2013 (následují hned za Čínou, Indonésií, Japonskem, Vietnamem, Indií a Jižní Koreou na prvním místě).

instatni polevkaŽeny, které jedly instantní nudle dvakrát nebo vícekrát týdně, měly vyšší riziko vzniku metabolického syndromu než ty, které jedly nudle méně nebo vůbec, bez ohledu na to, zda jejich strava spadala do kategorie tradičních jídel nebo fast-foodů.

Vědci zjistili souvislost i mezi mladými ženami, které byly štíhlejší a měli více fyzické aktivity.

Co se týče mužů, Shin a jeho kolegové odhadovali, že biologické rozdíly mezi pohlavími (jako jsou pohlavní hormony a metabolismus) považují za nedostatečně zjevnou spojitost mezi muži, kteří konzumovali instantní nudle a vznikem metabolického syndromu.

Jak jsme již zmínili, studie byla provedena v Jižní Koreji, což je oblast s největší skupinu spotřebitelů instantních polévek na světě, kde lidé spotřebovali až neuvěřitelných 3,4 miliard balíčků nudlí za rok 2010.

Výsledky se týkají lidí i v Severní Americe, tvrdí Lisa Young, profesor na Univerzitě v New Yorku.

Ve Spojených státech by se nemělo jíst tolik instantních nudlových polévek. Jsou však kupované tam, kde se prodávají a problém je, že jsou prodávány téměř všude, řekl Young.

My můžeme dodat, že totéž se týka i Česka.

Takže co je tak špatného na těchto nudlích?

“Instantní nudle mají vysoký obsah tuku, vysoký obsah soli, vysoký obsah kalorií a navíc jsou jednou ze zpracovaných potravin – všechny tyto faktory přispívají ke zdravotním problémům,” řekl Young.

iTo neznamená, že každý člověk bude reagovat stejným způsobem, ale třeba mít na paměti všechny škodlivé následky.

V červnu 2012, Korea Food and Drug Administration (KFDA) našli benzopyren (látka způsobující rakovinu) v šesti značkách nudlových polévek z firmy Nong Shim Company.

Ačkoliv společnost KFDA se vyjádřila, že hodnoty byly nepatrné, firma Nong Shim identifikovala konkrétní šarže nudlí s nalezenými škodlivými látkami a podala odvolání do října roku 2012.

Tyto polévky obsahují také TBHQ (terciární-butylhydrochinon), který může mít dlouhodobé účinky na zdraví, jakož i na oslabení orgánů. Přispívá také ke vzniku rakoviny a nádorů.

Závěr

Zpracované potraviny zpravidla obsahují vysoké množství cukru a soli, a to především proto, že jsou připraveny tak, aby měly dlouhou životnost.

Důležité však je, jak uvedl Young, že trocha vynaložené námahy by mohlo pomoci lidem zcela vyhnout se zpracovaným instantním nudlím.

Můžete si snadno a jednoduše připravit těstoviny, rýži nebo zeleninu sami doma. Stačí jen trochou plánování.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku