Uvařte si rýži tímto způsobem: Tělo z ní absorbuje jen 1/2 kalorií a spálí více tuku

Share

rýže_uvařená_s_kokosovým_olejem_cas_na_zdrave_jidlo_czAčkoliv rýže není v našich zeměpisných šířkách klíčovou nebo takzvanou základní potravinou, stále jí zkonzumujeme poměrně velké množství.

Rýže, podobně jako brambory či pečivo, je z větší části tvořena vysoce kalorickými sacharidy, které jsou primárně odpovědné za přibírání.

Možná jste už někdy slyšeli o dělené stravě, kdy by se sacharidy a bílkoviny (hlavně maso) neměli navzájem míchat.

Taková strava je však pro mnohé z nás těžko představitelná, protože rýže je oblíbená příloha právě k masovým jídlům.

Dnes vám proto prozradíme jeden trik, jak si rýži připravit tak, aby z ní vaše tělo přijalo jen polovinu obvyklého množství kalorií a navíc, aby bylo stimulované více kalorií spálit.

Metoda vaření rýže, která stimuluje metabolismus

Tím trikem je přidání kokosového oleje. Určitě jste už objevili množství jeho využití od péče o krásu, vaření, až po jeho několik zdravotních přínosů.

Když se kokosový olej zkombinuje s rýží, stává se z toho neuvěřitelně zdravé jídlo.

Pomocí této metody vaření se rýže připraví tak, že tělo z ní absorbuje jen poloviční množství kalorií, než tomu bývá při běžném vaření.

Rýže je totiž potravina s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že se poměrně rychle tráví a rychle zvyšuje hladinu krevního cukru.

Kokosový olej tento efekt zpomalí.

Potvrzuje to i Dr. Pushparajah Thavarajah, podle kterého:

“Vaření rýže s přidáním kokosového oleje je nejlepším způsobem její přípravy a výrazně zvyšuje její přínosy pro naše zdraví. Nejdůležitějším faktorem je právě zpomalení absorpce kalorií a brzdění růstu hladiny krevního cukru “.

Uvedený efekt se dosahuje tím, že z původně snadno stravitelného škrobu se stává obtížnější stravitelný škrob. Rýže se proto nepřeměňuje tak rychle na glukózu.

Výsledkem je snížené ukládání tuku v těle. Navíc, tento thůře stravitelný škrob se stává potravou pro prospěšné střevní bakterie, což pozitivně ovlivňuje zvyšování imunity.

Recept na přípravu rýže s kokosovým olejem

Budete potřebovat tyto suroviny:

  • 2 sklenice vody
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
  • 1 sklenice rýže

Postup

Zvýšení obsahu rezistentního škrobu v bílé rýži – postup je nesmírně jednoduchý:

  • Do vařící vody přidejte 1 čajovou lžičku kokosového oleje.
  • Až se olej rozpustí, vysypte do vody půl hrnka rýže a zamíchejte.
  • Duste po 40 minut, nebo dokud nebude rýže uvařená doměkka. Vědci doporučují místo toho rýži vařit, a to po dobu 20–25 minut.
  • Rýži před konzumací uložte na 12 hodin do lednice. (Ano, prakticky vzato se jedná o zbytky, pokud ale máte problémy s krevním cukrem nebo s hmotností, může vám tato strategie být velmi prospěšná.)

Tento postup zvyšuje obsah rezistentních škrobů 10krát oproti tradiční neobohacené rýži.

Závěr

Na závěr ještě jedno malé upozornění. Rýži po uvaření neskladujte v chladničce déle než 12 hodin.

Poslední výzkumy totiž ukázaly, že spóry některých druhů bakterií v rýži dokáží přežít vaření a pak by se v ní mohli začít množit.


Zdroj

UVAŘTE SI!

Mohlo by se vám líbit...

komentáře 2

  1. 5.5.2017

    […] 2 lžíce kokosového oleje […]

  2. 19.12.2018

    […] nesporný fakt: dieta, jejíž hlavní složkou je rýže, snižuje riziko nespavosti až o 46 %. Rýže patří k potravinám s vysokým glykemickým indexem, který ovlivňuje rychlost produkce […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku