Uvařte si rýži tímto způsobem: Tělo z ní absorbuje jen 1/2 kalorií a spálí více tuku
Ačkoliv rýže není v našich zeměpisných šířkách klíčovou nebo takzvanou základní potravinou, stále jí zkonzumujeme poměrně velké množství.
Rýže, podobně jako brambory či pečivo, je z větší části tvořena vysoce kalorickými sacharidy, které jsou primárně odpovědné za přibírání.
Možná jste už někdy slyšeli o dělené stravě, kdy by se sacharidy a bílkoviny (hlavně maso) neměli navzájem míchat.
Taková strava je však pro mnohé z nás těžko představitelná, protože rýže je oblíbená příloha právě k masovým jídlům.
Dnes vám proto prozradíme jeden trik, jak si rýži připravit tak, aby z ní vaše tělo přijalo jen polovinu obvyklého množství kalorií a navíc, aby bylo stimulované více kalorií spálit.
Metoda vaření rýže, která stimuluje metabolismus
Tím trikem je přidání kokosového oleje. Určitě jste už objevili množství jeho využití od péče o krásu, vaření, až po jeho několik zdravotních přínosů.
Když se kokosový olej zkombinuje s rýží, stává se z toho neuvěřitelně zdravé jídlo.
Pomocí této metody vaření se rýže připraví tak, že tělo z ní absorbuje jen poloviční množství kalorií, než tomu bývá při běžném vaření.
Rýže je totiž potravina s vysokým glykemickým indexem, což znamená, že se poměrně rychle tráví a rychle zvyšuje hladinu krevního cukru.
Kokosový olej tento efekt zpomalí.
Potvrzuje to i Dr. Pushparajah Thavarajah, podle kterého:
“Vaření rýže s přidáním kokosového oleje je nejlepším způsobem její přípravy a výrazně zvyšuje její přínosy pro naše zdraví. Nejdůležitějším faktorem je právě zpomalení absorpce kalorií a brzdění růstu hladiny krevního cukru “.
Uvedený efekt se dosahuje tím, že z původně snadno stravitelného škrobu se stává obtížnější stravitelný škrob. Rýže se proto nepřeměňuje tak rychle na glukózu.
Výsledkem je snížené ukládání tuku v těle. Navíc, tento thůře stravitelný škrob se stává potravou pro prospěšné střevní bakterie, což pozitivně ovlivňuje zvyšování imunity.
Recept na přípravu rýže s kokosovým olejem
Budete potřebovat tyto suroviny:
- 2 sklenice vody
- 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
- 1 sklenice rýže
Postup
Zvýšení obsahu rezistentního škrobu v bílé rýži – postup je nesmírně jednoduchý:
- Do vařící vody přidejte 1 čajovou lžičku kokosového oleje.
- Až se olej rozpustí, vysypte do vody půl hrnka rýže a zamíchejte.
- Duste po 40 minut, nebo dokud nebude rýže uvařená doměkka. Vědci doporučují místo toho rýži vařit, a to po dobu 20–25 minut.
- Rýži před konzumací uložte na 12 hodin do lednice. (Ano, prakticky vzato se jedná o zbytky, pokud ale máte problémy s krevním cukrem nebo s hmotností, může vám tato strategie být velmi prospěšná.)
Tento postup zvyšuje obsah rezistentních škrobů 10krát oproti tradiční neobohacené rýži.
Závěr
Na závěr ještě jedno malé upozornění. Rýži po uvaření neskladujte v chladničce déle než 12 hodin.
Poslední výzkumy totiž ukázaly, že spóry některých druhů bakterií v rýži dokáží přežít vaření a pak by se v ní mohli začít množit.
UVAŘTE SI!
-
Rýže s červenou čočkou a kidney beans
-
16 nejlepších receptů na snídaně, které vám pomohou zhubnout
-
Pokud máte rádi nudle, tak zkuste ty zeleninové
Počet komentářů: 2
[…] 2 lžíce kokosového oleje […]
[…] nesporný fakt: dieta, jejíž hlavní složkou je rýže, snižuje riziko nespavosti až o 46 %. Rýže patří k potravinám s vysokým glykemickým indexem, který ovlivňuje rychlost produkce […]