Tento prášek obsahuje víc antioxidantů než borůvky, železa více než špenát a vitamínu A více než mrkev
Většina proteinů, které potřebujete k životu, pomáhají zabránit nepříjemnému kýchání, alergiím.
Naopak posiluje imunitní systém, pomáhá kontrolovat vysoký krevní tlak a cholesterol, pomáhají bránit tělo před rakovinou.
Ještě by bylo skvělé, kdyby tak všechny tyto proteiny byly v jednom jídle. Máme pro vás dobrou zprávu, takové jídlo existuje!
Superpotravina jménem Spirulina
Pěstuje se všude, v Mexiku, Africe dokonce i na Hawaii. Je známá pro svou intenzivní chuť. Kromě toho má velmi výkonný nutriční profil, který si lidé zamilují.
Spirulina má vyšší úroveň klíčových antioxidantů, enzymů, vitamínů a minerálů a to vyšší než pět porcí ovoce a zeleniny. To navíc obnoví a oživí vaše zdraví a celkový zdravotní stav.
K dnešnímu dni existuje téměř 1200 recenzovaných vědeckých článků, které ukazují, jak vysoký přínos pro lidské zdraví vlastně má.
Co je to Spirulina?
Spirulina je sinice a dostala své jméno po své světlé barvě. Mnohé z těchto pigmentů mohou být výhodné a biologicky dostupné, včetně chlorofylu a beta-karotenu.
Řasy produkují kyslík přes fotosyntézu, díky němuž je docela podobná suchozemským rostlinám. Obsahuje mnoho prospěšných živin.
Přínosy spiruliny
Spirulina je tvořená 60% bílkovin a to je skvělou alternativou zdroje proteinů masa. Také se říká, že je jedním z mála rostlinných zdrojů a že obsahují B12, zásadní vitamín, který mnoha vegetariánům chybí v jejich stravě.
Je také bohatá na zdravé lipidy, včetně Ala (omega-3), LA (omega-6), GLA (snižuje zánět) a DHA (hlavní složka mozku).
Spirulina má:
- o 3100 % víc beta-karotenu (vitamínu A) než mrkev
- o 5500 % víc železa než špenát
- o 600 % víc proteinu než tofu
- o 280% víc antioxidantu než borůvky
Modrozelené řasy obsahují vitamíny B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamid), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), vitamíny C, D a E.
Jde také o výborný zdroj draslíku, chromu, vápníku, zinku, selenu, mědi, sodíku, hořčíku, manganu a fosforu.
Další zdravotní výhody:
- Posiluje inzulinové rezistence
- Zmírňuje alergie
- Normalizuje hladinu cholesterolu
- Stimuluje přátelské bakterie ve střevech
- Posiluje imunitní systém
- Reguluje krevní tlak
- Stabilizuje hladinu cholesterolu
- Brání rakovině
- Snižuje riziko šedého zákalu a okulární degenerace, která souvisí s věkem
- Zabraňuje poškození jater, které je způsobeno chemoterapeutickými léky
- Poskytuje silné protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti
- Nabízí antivirovou aktivitu proti HIV, žloutence a herpesu
Jak využívat spirulinu:
Nejjednodušší způsob, jak jí využít je v podobě pilulek. Popřípadě je možno jí pořídit také v prášku a přidávat 1/4-1 lžičky prášku a vytvořit smoothie. Začínejte s malým množstvím.
Chuť je sladká ovšem ne tak vynikající. Spirulina se také prodává jako ochucená, balená jako prášek.
Související
- Domácí sirup z lipového květu: udělejte si zásobu přírodního léku proti chorobám na celý rok!
- Poznejte, které z rostlinných alternativ mléka je právě pro Vás nejlepší
- Připravte si zdravější alternativu kakaa – KAROB
- Cukr se dá použít i jinak než na vaření… 9 nečekaných tipů, jak použít cukr v domácnosti