Tato luštěnina pomáhá při vysokém cholesterolu, problémech se srdcem nebo cukrovkou
V oblibě ji mají zejména v indické kuchyni, avšak její chuť začíná oceňovat celý svět. Stále častěji se objevuje v světové gastronomii nejen pro své výživové pozitiva, ale i z estetického hlediska.
Naštěstí i u nás je stále více lidí, kteří jsou ochotni připravit si nutričně vyváženou stravu z této luštěniny. Ta po uvaření není jen extrémně chutná, ale i zdravá. Víte o jaké luštěnině je řeč?
Červená čočka je bezpochyby jedním z nejzdravějších impulsů, které můžeme přinést do svých kuchyní. Obsahuje vysoké dávky železa, vápníku a bílkovin a je cenově dostupná jako běžné luštěniny.
Polévky a zahuštěné omáčky z červené čočky vytvoří ve vašem jídle netradiční chuť. Výborně se doplňuje s dušeným masem, saláty, nebo jako jednoduché občerstvení do práce.
Je chutná i za studena a dá se jíst jen uvařená a ochucená solí, česnekem, či bylinkami. Je velmi vydatná a přínosná pro zdraví.
Přinese vám zdravé tělo
Konzumace červené čočky vám přinese nejen nové chutě, ale pomůže také zregenerovat vaše zdraví. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, takže významně pomáhá při snižování cholesterolu.
Denní konzumace červené čočky podstatně snižuje riziko vzniku aterosklerózy, pomáhá předcházet mrtvici a srdečním záchvatům. Je zdrojem stravitelných bílkovin, draslíku a kyseliny listové, proto je velmi vhodná i pro těhotné ženy.
Uvaří se ještě rychleji než obyčejná čočka a před vařením nepotřebuje namáčet.
Ničitelka rakoviny
Čočka obsahuje vysoké dávky proteinů a je pokladnicí mnoha živin. Vědci z ústavu živočišné reprodukce a potravinového výzkumu Polské akademie věd v Olsztyně našli v čočce třísloviny – sloučeniny, které mohou zachránit lidské tělo před rakovinou a zpomalit rychlost dělení nádorových buněk.
Podporuje růst svalů a pomáhá předcházet zácpě
Díky vysokým hodnotám bílkovin je pro sportovce vhodná zejména naklíčená. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které jsou potřebné pro správný růst svalů.
Díky množství obsažené vlákniny při pravidelném příjmu této potraviny se střeva hýbou rychleji, proto nevzniká zácpa a obecně se předchází zažívacím potížím.
Bojuje s cukrovkou
Červená čočka v kombinaci s ostatními luštěninami jako jsou fazole a hrách, významně zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do krve, proto je velmi vhodná pro diabetiky.
Cukrovkáři a lidé náchylní na toto onemocnění, by si proto měli častěji dělat jídla z červené čočky, ale i z ostatních luštěnin. V tomto případě je ideální oblíbená Hrstková polévka.
Zdravé srdce a ještě zdravější cévy
Nízký obsah tuku v červené čočce zajišťuje bezproblémové fungování srdce. Naopak vysoký podíl hořčíku pomáhá při relaxaci kardiovaskulárního svalstva a snižuje krevní tlak. Kardiaci, jezte červenou čočku!
Pomocnice pro těhotné ženy
B-komplex a kyselina listová jsou součástí červené čočky. Každá těhotná žena by měla preventivně užívat kyselinu listovou ve zvýšených dávkách. Příjem kyseliny listové snižuje možný vznik vrozených vad děťátka o více než 70 %.
Kyselina listová nalezena v čočce pomáhá při tvorbě červených krvinek. Je také prokázáno, že její konzumace je účinná v boji proti hypertenzi a poškození buněk, které mohou vést k onkologickým onemocněním.
Závěr
Tak co, věděli jste o těchto účincích konzumace červené čočky? Jaké místo má ve vaší kuchyni? Dejte nám vědět v komentářích.
Související
- Vodní kefír Tibi – tzv. japonské slzy významně posílí vaši imunitu
- 9 nejúčinnějších domácích čajů a odvarů na nachlazení či chřipku, které vás postaví na nohy
- Zázračná melta je víc, než jen náhrada kávy – o tomto účinku na zdraví by měl vědět každý!
- Tento čaj pomáhá odstranit toxiny v lymfatických uzlinách, ve střevě a žlučníku
Veľmi obľúbená polievka, mrkvička, červená šošovica, cesnak, soľ, korenie.