Zdravý vegetariánský quiche s brokolicí
Pokud ještě někdo neměl čest a nezná quiche, představujeme vám recept pocházející z klasické francouzské kuchyně.
Jedná se o slaný koláč, kde tradičními ingrediencemi je slanina, sýr, vejce a smetana. Ovšem quiche se stal velmi oblíbeným, a proto existuje plno obměn. Jednou z nich je i vegetariánský quiche s brokolicí.
Hlavní ingredience je tedy brokolice, zelenina pocházející ze Středomoří, připodobňují květák. Jak jste se mohli dovtípit, brokolice je oblíbená ingredience vegetariánů, proto i tento recept je položený na této zelené plodině.
Brokolice je bohatá na vitamíny B1, C a E, kyselinu listovou a obsahuje plno zdraví prospěšných minerálních látek, především draslík, vápník, fosfor a síru. Samozřejmě je také bohatým zdrojem vlákniny.
Quiche se obvyklé podává samotný, ale skvěle ho doplní salát ze sherry rajčat s rukolovým salátem. Upečte si doma tento slaný koláč i vy a navoďte si tak atmosféru Francie.
Zdroj: yourstylishlife.com
Doba přípravy | 15 minut |
Doba vaření | 35 minut |
Porce |
porcí
|
- 4 ks vajec
- 1 ks brokolice
- 300 g hub
- 150 g strouhaného tvrdého sýru ideálně s výraznou chutí, například parmazán
- 2-3 ks mladé cibulky
- sůl
- pepř
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 ks vejce
- 1-2 lžíce vody
Suroviny
|
|
- Nejdříve připravte těsto, které nechejte chvíli odpočívat.
- Brokolici si rozdělte na malé růžičky a nakrájejte na menší kousky, které dejte vařit do slané vody dokud brokolice nezměkne (asi 5 minut).
- Po uvaření odstavte, přeceďte a nechte brokolici vychladnout.
- Poté oloupejte a na jemno nakrájejte cibulku, na plátky nakrájejte houby a osmažte na malém množství oleje na mírném ohni dokud nedostanou zlatavou barvu.
- Lehce osolte, opepřete a nechte vychladnout.
- Do velké mísy rozbijte vajíčka a smíchejte se všemi ingrediencemi.
- Rozválejte těsto, vymažte pečící formu a těsto do ní zapracujte. Jakmile jsou zakrytá všechna místa, přilijte náplň a dejte péct na 180 °C na 30 minut.