Nejen pro děti – zdravé Marshmallows bez cukru navíc

Share

MarshmallowsMarshmallows milují hlavně děti. Tyhle pěnové sladké bonbóny jsou považovány za pochoutku, bez které se neobejde táboření, výlety ani horké kakao.

Pokud je však kupujete v obchodě, zdravé rozhodně nejsou. I když jsou bez tuku, obsahují spoustu cukru. Jeden malý nadýchaný polštářek obsahuje až 4 g přidaného cukru. Je to šokující informace, zvláště poté, když jste schopni spořádat klidně celý sáček.

1 šálek této sladkosti obsahuje více, než 28 gramů cukru (podobně jako celá čokoláda). Sníte tedy více, než 400 prázdných kalorií a tím překračujete doporučenou denní dávku o téměř 10 gramů. Buďte tedy velmi opatrní, zvláště poté, pokud chcete zhubnout.

Zdravotní rizika spojená se zvýšenou konzumací cukrů

Vyšší spotřeba cukru má za následek také zvýšení celkového obsahu kalorií, což dost často vede k přibývání na váze a k obezitě. Nejhorší na tom je, že Marshmallows z obchodu jsou výživově v podstatě nulové. Vyhněte se sladkostem, které vám uškodí. Měli byste nechat v jídelníčku dost prostoru na zeleninu, ovoce a celozrnné produkty.

Cukr je dáván do souvislosti s mnoha nemocemi i riziky:

  • srdeční choroby
  • některé druhy rakoviny – rakovina slinivky břišní
  • kazivost zubů
  • vysoká hladina cholesterolu
  • inzulínová rezistence a cukrovka
  • potravinová závislost

Určitě byste měli vyzkoušet recept na tyhle načechrané, medem oslazené domácí Marshmallows. Mají výbornou chuť a neohrozí vás porcí nadbytečných cukrů. Můžete je různě obměňovat i opékat nad ohněm.

 

Vytisknout recept
Nejen pro děti - zdravé Marshmallows bez cukru navíc
Porce
Suroviny
Porce
Suroviny
Pokyny
  1. Do středně velké mísy dejte želatinu. Zalijte jí ¼ šálkem vroucí vody a rozmíchejte pomocí metličky, měla by změknout a rozpustit se.
  2. Mezitím v malém hrnci spojte ostatní suroviny (med, sůl a druhou ¼ šálku vody). Zahřejte na mírném ohni až do teploty na 240 stupňů. Můžete k tomu použít teploměr. K této teplotě se dostanete rychle, protože ohříváte malé množství tekutiny. Trvá to cca 7 – 8 minut, poté směs odstraňte z tepla.
  3. Vezměte si do ruky ruční mixér na nízký stupeň otáček a promixujte horký sirup v míse se želatinovou směsí. Jakmile se vám suroviny vzájemně propojí, přidejte vanilkový extrakt a zvyšte výkon otáček. Směs je potřeba mixovat cca 12-15 minut dokud nezhoustne a není nadýchaná – konzistence připomíná chmýří.
  4. Směs vlijte na připravený plech vystlaný pečícím papírem, ale na vrchu jí ničím nezakrývejte. Nechte stát při pokojové teplotě 4-12 hodin do zaschnutí. Po uplynutí času vykrajujte čtverečky.
Poznámky k receptu

Když umíte tuto základní verzi, můžete si připravit i kokosové nebo kakaové Marshmallows. Základní Marshmallows směs posypte kokosovými vločkami nebo kakaovým práškem a je hotovo.


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: Healthylifetricks

Sdílet tento recept

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku