Mungo fazole s basmati rýží a mrkví

Mungo fazole s basmati rýží a mrkví

Share

Mungo fazole s basmati ryzi_hotovoMungo fazole jsou výbornou luštěninou, která u nás není ještě zcela zdomácnělá. V Ajurvédě se mungo hojně používá především kvůli lehké stravitelnosti a očistným účinkům.Toto jídlo je jednoduché, hodí se k obědu i věčeři a navíca vaše tělo krásně pročistí od toxinů.

Zdroj: Hana Wolf

Vytisknout recept
Mungo fazole s basmati rýží a mrkví
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
Doba přípravy 5 minut
Doba vaření 30 minut
Porce
Pokyny
  1. Mungo - Nejprve dáme vařit mungo fazole, kdy na množství fazolí dále dvojnásobné množství osolené vody. Vaříme úplně stejně jako čočku, tedy doměkka, což trvá přibližně půl hodiny.
  2. Vodu osolíme, přidáme kmín, papriku, černý pepř a kdy jsou fazole skoro hotové (měkké a mírně rozvařené), přidáme podle chuti zázvor. Se zázvorem opatrně, protože je dost ostrý. Fazole by měly konzistencí připomínat čočku na kyselo. Nebudeme je však zahušťovat, takže kdyby voda vyvřela, jednoduše jí přilijte a ztlumte oheň.
  3. Basmati rýže - V průběhu vaření munga si připravíme rýži basmati.
  4. Vezměte si malý kastrůlek a rozpalte na něm trošku oleje (zde opravdu použijte slunečnicový, nikoli mandlový).
  5. Když je olej rozpálený, nasypte do kastrolu basmati rýži a opražte ji. Měla by stále zůstat bílá a jakoby se zacelit. Po asi půl minutě pražení přilijte vodu (zhruba 1.5 násobek množství rýže). Na 3/4 šálku rýže použijte 1 šálek vody.
  6. Poté osolte, zmírněte plamen a nechte pomalu vařit dokud voda nevyvře (asi 10 minut). Pak rýži vypněte a nechte dojít.
  7. Mrkev - Jako poslední připravíme mrkev, kterou nakrájíme na kostičky a v malém množství vody podusíme 5 minut s trochou soli a petržele.
  8. Tipy: K tomuto jídlu se skvěle hodí dobrý zelený čaj. Na závěrečné dochucení použijte mandlový olej. Nejenže skvěle chutná, ale je zdrojem zdravých a prospěšných olejů.
Poznámky k receptu

Mungo fazole s basmati ryzi_suroviny

Sdílet tento recept

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share