Uzený tempeh je fantastická a chutná náhražka masa vyrobená ze sóji. Dnes přinášíme recept na oběd, který je chutný, rychlý a zdravý. Tempeh koupíte např. v Bille a na dvě porce vám bude stačit jedno balení. Po tomto obědě, který je na přípravu velmi jednoduchý a rychlý, zvládnete klidně i procházku a nebudete po něm unavení.
Kuskus
Do rychlovarné konvice dáme vodu a přivedeme k varu. Přibližně jeden šálek kuskusu dáme do misky, zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody, osolíme a misku přikryjeme talířkem nebo pokličkou. Necháme přibližné 15 minut dojít.
Zelenina a tempeh
Cibuli nakrájíme na kostičky (mohou být i větší) a orestujeme na pánvi s kapkou olivového oleje.
Poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, osolíme a opeříme, podlijeme trochou vody a necháme asi 5 minut dusit na středně silném plameni.
Poté přidáme omytý špenát a podle potřeby přisolíme a přilijeme malinko vody.
Až špenát změní konzistenci z lístků na tmavě zelenou hmotu, tak přidáme na kostičky nakrájený tempeh a vypneme plamen.
Necháme odstát asi 5 minut a můžeme podávat.
Tipy:
Před podáváním kuskus "okořeňte" kvalitním olivovým nebo sezamovým olejem
Do zeleniny můžete řidat i česnek, který jídlu dodá správný říz
Pokud všechen kuskus nespotřebujete, přidejte do něj kukuřici, rajče, najemno nakrájenou okurku, papriku a máte zdravý salát na pondělí do práce