Domácí mozzarella za 30 minut
S letními dny přichází horko a my místo těžkých jídel volíme spíše odlehčené pokrmy ze zeleniny a ovoce. Přednost dáváme lehkému žaludku a pocitu svěžesti.
Oblíbeným pokrmem se v létě stává caprese. A jak více tento recept obohatit, než o domácí rajčata a podomácku vyrobenou mozzarellu. Tu zvládne každý a navíc za kouzelných 30 minut.
Lahodná mozzarella
Mozzarella je klasickým italským sýrem s jemnou chutí a lahodnou strukturou. Příznivce si našel po celém světě a s oblibou ho používáme do salátu, na pizzu či při přípravě caprese.
Dnes se ho pokusíme vyrobit doma, a to za pomoci pouze tří ingrediencí.

Porce |
|
Suroviny
|
![]() |
- Připravte si studené mléko, nalijte ho do hrnce, přidejte kyselinu citronovou. Vše důkladně zamíchejte.
- Mléko nyní zahřejte na 38 stupňů, teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji s pomocí teploměru. Až mléko dosáhne požadované teploty, odstavte ho a přidejte syřidlo.
- Poté asi minutu až dvě míchejte, než se začne oddělovat syrovátka (podivně nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec přiklopte pokličkou a takto v klidu nechte přibližně 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že je mléko málo vysrážené, znovu ho přikryjte pokličkou a počkejte dalších 5 minut.
- Obsah hrnce slijte přes cedník či pláténko. Nechte okapat. Syrovátku prozatím nevylévejte.
- Řádně vykapanou hmotu vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby a minutu jí zahřívejte. Tímto způsobem by se měly oddělit zbytky syrovátky. Ty vylijte.
- Sýrovou hmotu pečlivě prohněťte rukama, podobně jako když zpracováváte těsto a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor! Nesmí se přehřát, sýr by měl být ohřátý nejvíce tak, že ho udržíte v maxresdefault (2)rukách.
- Vznikající mozzarellu znovu zpracujte jako těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout na metrovou délku, bez roztrhnutí.
- Nyní vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků. A je hotovo. Mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte ze zbylé syrovátky (250 ml a 250 ml vody se lžící soli).
VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.
[wpdevart_like_box profile_id="https://www.facebook.com/%C4%8Cas-na-zdrav%C3%A9-j%C3%ADdlo-781272338669834/" connections="show" width="300" height="150" header="small" cover_photo="show" locale="cs_cz"]
Zdroj: YOUR STYLISH LIFE