Poctivá dýňová polévka s kokosovým mlékem

Share

dynova polevkaKdyž se řekne “dýně”, mnoho lidí ohrne nos. Připomene nám to dýňová zahuštěná omáčka z jídelny na základní škole a raději tento pokrm slušně odmítneme.

To však není případ hokkaido dýně, která má krásné sytou oranžovou barvu a je skvělá pečená, ale polévka z ní je ještě lepší.

Poslední týdny se počasí jaksi častěji mění. Blíží se podzim, zajímavé období co se týče i jídla. Není nic lepšího, než přijít večer domů po deštivém dni a zahřát se trochu kořenitou, ale výbornou polévkou, co?

Polévka z hokkaido dýně není jen o tom, že uvaříte dýni, rozmixujete ji, přidáte smetanu a hotovo. Snažili jsme se najít recept, který bude něčím výjimečný. Sami posuďte, jestli se nám to podařilo. Teď už jen stačí jít na zahrádku nebo na trh, vybrat si pěknou dýni a můžete se pustit do vaření.

Budete potřebovat

  • dýni hokkaido
  • kuřecí vývar
  • zázvor
  • trochu koření kari
  • muškátový oříšek
  • máslo
  • kokosové mléko
  • sůl
  • koření
  • šťávu z citronu nebo limetky
  • čerstvé bylinky

Před tím, než začnete:

V přísadách je uveden kuřecí vývar. Chtěli bychom vám tedy říct něco o tom, proč nepoužívat při vaření bujón. Ano, s bujónem je vaření jednoduché a rychlé. Dodává jídlu chuť.

Ale je lepší používat klasický slepičí, nebo pokud chcete, kuřecí vývar. Víte co obsahuje, je to ten nejlepší lék na všechno a máte jistotu, že se v něm nenacházejí žádné přidané chemické látky a éčka.

Máme pro vás navíc trik, který by se vám mohl do budoucna hodit. Jde o to, jak uvařený vývar skladovat. Kuřecí vývar se vaří i 4 až 5 hodin. Následně se část může dát do klasických skleněných pohárů, které putují do chladničky.

Je úžasné naplnit si i formu na led, protože pokud potřebujete jen trošku vývaru na rozředění omáček, máte ho vždy po ruce. Vývar vám vydrží v chladničce i dva týdny, ale pokud vaříte každý den, tak se ani nenadějete a je fuč. Myslíme si, že docela skvělý trik s tou formou na led, co myslíte? Teď už ale zpět k receptu.

Postup

Dýni hokkaido si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme ji do kuřecího vývaru a vaříme asi 10 až 15 minut. To, kolik vývaru dáte, záleží na tom, jakou hustou polévku chcete mít. Dýni také můžete upéct a udělat si pyré, které následně do vývaru přidáte.

Na pánvi si zpěníme máslo a přidáme trošku nakrájeného zázvoru, trošku muškátového oříšku a koření kari. Všechno to podusíme a na závěr vlijeme trochu kokosového mléka, které je lepší a zdravější než smetany a dodá polévce skvělou exotickou chuť. Chvíli povaříme.

Vývar s dýní odstavíme a dýni rozmixujeme pomocí ponorného tyčového mixéru. Přidáme sůl, pepř a směs s kokosovým mlékem. Ještě jednou to celé pořádně rozmixujeme. Na závěr můžeme při servírování přidat dýňová semínka, dýňový olej, nebo čerstvé bylinky, jako například petržel či bazalku a trochu citronové šťávy.

Věřím, že vás tato polévka zahřeje tak jako nás. Se zázvorem opatrně, stačí když přidáte kousek, který bude ve velikosti vašeho palce. Skvělá vitamínová bomba, po které se vám navíc nemoc bude obloukem vyhýbat. Dobrou chuť.

Máte rádi sezónní recepty? Určitě se můžete těšit na další. Dejte nám v komentářích vědět, který je váš nejoblíbenější.


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: Babskeveci.sk

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Share

Sledujte nás na Facebooku