Obsahují účinné látky, které mají velmi pozitivní účinky na zdraví. Věděli jste však, že olivy patří mezi ovoce?

Share

Obsahují účinné látky, které mají velmi pozitivní účinky na zdraví. Věděli jste však, že olivy patří mezi ovoce?Olivy jsou známou a chutnou potravinou. Věděli jste však, že olivy jsou ovoce? Opravdu! Olivy navíc obsahují účinné látky, které mají velmi pozitivní účinky na zdraví.

Olivy zelené a olivy černé jsou tentýž druh. Olivy zelené jsou však nedozrálé olivy černé. Zralá oliva má černou barvu, ale nejčastěji se konzumují právě zelené, ty nedozrálé.

Zda je oliva zralá nebo ne, na jejích pozitivních účincích na organismus to nemá žádný vliv. Olivy zelené nejčastěji kupujeme bez pecky, tato pecka je tvrdá a nejedlou.

Olivy jsou chutné plody ze stromu olivovníku. Tento strom má rád suché, kamenitě – písčité půdy s nízkým obsahem živin. olivovníky se dožívají vysokého věku, asi i proto, že rostou velmi pomalu.

Tyto odolné stromy zvládají tropické horka, suchá ba i požáry. Olivy mají hlubokou kořenovou soustavu, díky které zvládnou skoro každou nepříznivou podmínku. Zálivku nepotřebují skoro žádnou, vyhovují jim suché půdy.

Polévat se vyplatí olivovník, jen tehdy, když už budou kraje listů vysychat. Častá zálivka a pravidelná vlhkost olivovníku neprospívá. Je to suchomilná rostlina.

Co obsahují olivy? 

Voda, bílkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, vápník, selen, železo, měď, hořčík, fosfor, draslík, sodík, lutein, betakaroten, omega 3, omega
6 kyseliny, vitamin A, B, E, K a kyselina listová

Olivy – účinky na zdraví

  • Zvyšují obranyschopnost těla
  • Chrání buňky před rakovinovým bujením
  • Chrání před působením volnými radikály
  • Regenerují buňky
  • Májí antiseptické účinky – chrání před infekcemi a záněty
  • Léčí kožní poranění a nemoci
  • Podporují trávení
  • Urychlují metabolismus
  • Zajišťují zdravé a pevné kostní tkáň
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšují vyprazdňování
  • Snižují vysoký cholesterol
  • Snižují vysoký krevní tlak
  • Pročišťují cévy od špatného tuku
  • Prevence proti rakovině
  • Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
  • Prevence proti nemocem ledvin a močových cest
  • Pročišťují ledviny a močové cesty
  • Hydratují organismus
  • Detoxikují celý organismus
  • Udržují napnutou a hebkou pokožku
  • Zpomalují projevy stárnutí

Olivy – účinky na hubnutí

Olivy jsou účinnou podporou hubnutí. Navzdory vyššímu podílu tuku, je tento tuk – dobrý tuk. Olivy pomáhají urychlit metabolismus, trávení, zvyšují obranyschopnost a chrání tělo před nemocemi. Když budete konzumovat olivy vedle kvalitní stravě jako doplněk vyváženého stravování alespoň 4 – 5 krát týdně po 5 kouscích, tak budete brzy zdravější ale i hubenější.

Související


 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share