O tomto zřejmě nevíte. Podle Ajurvédy nikdy nejezte okurky a rajčata společně v jednom salátu

Share

okurky a rajcataJediným kritériem, které lidé obvykle mají pro tvorbu salátů je, že suroviny vybírají jen podle chuti. Přesto existují i jiné věci, které je potřeba vzít v úvahu.

Některé ingredience se totiž k sobě navzájem v salátu nehodí. No a jednou z takových kombinací jsou právě okurky a rajčata.

Proč podle ajurvédy nikdy nejíst okurky s rajčaty

Každá z těchto potravin má totiž jiný čas potřebný na trávení.

Podle Ajurvédy bychom měli znát délku času potřebnou na trávení u každé potraviny a následně dohromady konzumovat pouze takové, jejichž čas je podobný.

Pokud najednou sníte potraviny s krátkým i dlouhým časem trávení, pak lehčí potravina opustí žaludek až tehdy, když je ta druhá zcela strávena. Nicméně její delší pobyt v žaludku může být pro tělo škodlivý, zejména tehdy, pokud obsahuje cukry.


Ty se totiž v žaludku začnou kvasit a kyseliny se následně mohou uvolňovat do střev, případně zpět do jícnu ve formě refluxu, což vyvolá pálení žáhy.

V některých případech může dojít i k mírné otravě z jídla. Vy si tak místo jeho vychutnání přivodíte jen těžkosti.

Navíc takové kvašení cukrů v žaludku často vyvolává tvoření plynů, nadýmání břicha a následné bolesti žaludku i střev.

Okurky a rajčata prostě nejsou kompatibilní potraviny a nikdy by se neměly konzumovat společně.

Další kombinace jídel, které spolu nejezte

Kromě uvedeného příkladu existují i mnohé další nevhodné kombinace potravin. Zde je pár z nich:

1. Ovoce po hlavním jídle

Ovoce obsahuje mnoho cukrů a nemělo by stát v žaludku příliš dlouho. Naopak, takové maso nebo jiné bílkoviny potřebují být vystaveny poměrně dlouhou dobu  žaludečním kyselinám.

Konzumace ovoce po hlavním jídle vyvolá tvorbu “vína” v žaludku a může vést k žaludečnímu refluxu a dalším zažívacím potížím.

2. Těstoviny s masem

Těstoviny jsou v podstatě složité sacharidy a podobně jako ovoce, neměli by se dlouho zdržovat v žaludku. Totéž platí o pečivu.

Proto kombinace jako jsou dušené maso s kolínky, špagety s masovou omáčkou či obyčejný chléb se šunkou nevyhnutelně povedou ke kvasným procesům v žaludku a následným zažívacím potížím.

3. Maso, vejce a sýr

Sýrovo-šunková omeleta bývá u mnoha lidí oblíbeným jídlem.

Problémem zde však je, že obsahuje až příliš velké množství bílkovin v jedné porci. Zvolte si jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle.

4. Chléb nebo těstoviny s pomerančovým džusem

Nikdy nemíchejte pečivo a těstoviny s pomerančovým džusem.

Důvod je ten, že kyseliny v džusu mohou znehodnotit enzymy potřebné ke strávení sacharidů a škrobů v pečivu.

5. Zelenina a sýr

Toto je další špatná kombinace. Její konzumace vám přivodí nadýmání.

6. Červený meloun s jinými druhy melounů

Melouny by se také neměly míchat navzájem, ani s jinými potravinami.

Nejlépe se stráví a vy z nich získáte nejvíce živin tehdy, pokud je budete konzumovat odděleně.

7. Banány a mléko

Mnoho lidí má rádo banány s mlékem, například jako součást ranních cereálií.

Problém je, že taková kombinace výrazně zpomalí vaše trávení.

8. Ovoce a jogurt

Lidé často přidají do své ranní misky jogurtu ovoce. Podobně, jako v předešlém případě, i zde dojde ke zpomalení trávení a možnému poškození střevní mikroflóry.

Platí to zvláště pro ananas a jogurt. Tato kombinace podporuje tvorbu látek, které mohou způsobovat vážné střevní potíže a bolesti.


Zdroj: YOU PROBABLY DIDN’T KNOW THIS: YOU SHOULD NEVER EAT CUCUMBERS AND TOMATOES IN THE SAME SALAD!

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku