Největší zdravotní benefity rostlinné stravy

Share

rostlinna _strava_cas_na_zdrave_jidloUběhnout maratón, naučit se jazyk a přejít na rostlinnou stravu. To jsou věci, po kterých možná mnoho lidí touží, ale zdají se být velmi obtížné.

Často cítíme obavy ze změn, které vyžadují tolik odříkání, obětavosti a snahy. Měli bychom tedy rezignovat na naši touhu po sebezdokonalování?

Samozřejmě že ne! Učiníme-li malé rozdíly, můžeme pomalu měnit své návyky a časem dosáhnout něčeho velkého. Rostlinná strava má mnoho zdravotních benefitů.


Termín „reducetarián“ zahrnuje velkou část populace, která se rozhodla, že bude jíst méně živočišných produktů.

Tito lidé se snaží snížit spotřebu živočišných produktů postupným snižováním příjmu masa, vajec a mléčných výrobků. Snižují tak svůj negativní dopad na životní prostředí a také pomáhají svému zdraví následujícími způsoby.

Udržíte si dobrou váhu

Standardní česká strava obsahuje mnoho nasycených tuků a zpracovaných potravin s nízkým zastoupením potravin rostlinného původu a komplexních sacharidů a není tedy ideální pro snížení váhy.

Podle jedné studie lidé s nadváhou, kteří jedli rostlinnou a nízkotučnou stravu, snížili svou hmotnost během prvního roku v průměru o deset kilogramů a tuto hmotnost si udrželi i o pět let později. A co je nejdůležitější, ubrali, aniž by počítali kalorie či sacharidy.

Budete déle žít

Podle nové studie Národní akademie věd v Americe by posun ke stravě založené na rostlinné bázi v souladu se standardními výživovými doporučeními, mohl znamenat snížení globální úmrtnosti o 6 až 10 procent.


Také obyvatelé Okinawy v Japonsku mají nejdelší životnost ze všech Japonců a možná i z celého světa, alespoň podle studie provedené během třiceti let na více než 600 okinawských stoletých.

Jejich tajemství je nízkokalorická dieta s nerafinovanými komplexními sacharidy bohatá na vlákninu, ovoce, zeleninu a sóju.

Budete mít více energie

Vyvážená strava obsahující zejména potraviny na rostlinné bázi neobsahuje cholesterol. Živočišné produkty ucpávají naše tepny a zpomalují nás.

Zato celá zrna, luštěniny, ovoce a zelenina mají mnoho komplexních sacharidů, které tělu dodávají dostatek energizujícího paliva.

Snížíte riziko vzniku různých onemocnění

V Americe trpí asi 64 % dospělých a 15 % dětí ve věku od 6 do 19 let nadváhou a jsou vystaveni riziku nemocí souvisejících s hmotností, včetně srdečních chorob, mrtvice a cukrovky.

Konzumace nízkotučné stravy na rostlinné bázi je účinný způsob, jak zastavit progresi onemocnění koronárních tepen a také bylo prokázáno, že tento typ stravy vede ke snížení rizika vzniku různých typů rakoviny, diabetu 2. typu a vysokého krevního tlaku.

Budete mít zdravou pokožku

Přechod z mléčných výrobků a masa na vyšší příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů a fazolí, je receptem na čistou a zářivou pleť.

Ovoce a zelenina jsou bohaté na důležité vitamíny a antioxidanty, které jsou pro pěknou pleť nezbytné.

Studie prokázaly, že vysoký příjem luštěnin, zeleniny a olivového oleje může také snižovat riziko tvorby vrásek. Z ovoce to platí zejména pro švestky a jablka.

Zmírníte příznaky menopauzy

Fytoestrogeny, chemické sloučeniny na rostlinné bázi, které napodobují chování estrogenu, jsou prospěšné pro ženy v menopauze.

Vzhledem k tomu, že pomáhají zvýšit nebo snížit hladinu estrogenu a progesteronu, jejich rovnováha pomáhá zajistit pohodlnější průběh menopauzy.

Zdaleka nejhojnějším přirozeným zdrojem fytoestrogenů je sója, ale tyto sloučeniny lze najít i ve stovkách dalších potravin, jako jsou jablka, řepa, třešně, datle, česnek, olivy, švestky, maliny, sladké brambory aj.

Vzhledem k tomu, že menopauza je také spojena s přírůstkem tělesné hmotnosti a zpomaleným metabolismem, může rostlinná strava s nízkým obsahem tuku pomoci s bojem proti přibírání na váze.


Zdroj

Mohlo by se vám líbit...

1 odpověď

  1. 19.3.2021

    […] Největší zdravotní benefity rostlinné stravy […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share