Nedělejte u snídání tyto chyby: Rychle z nich dostanete hlad a přiberete

Share

Gedeckter Frühstückstisch

Stává se vám, že jste za krátkou chvíli po snídani opět hladoví? Pokud ano, pak zřejmě konzumujete špatné potraviny.

Mnoho lidí je často zmateno z toho, co je a co není zdravá snídaně. V různých médiích často posloucháte různé rady expertů o tom, jak by zdravá snídaně měla vypadat.

Chyby, o kterých se nejčastější zmiňujíí, jsou tyto:

  • nedostatek proteinů
  • málo vlákniny
  • žádný tuk
  • malé množství
  • snídání příliš pozdě

Mnohé z nich má své opodstatnění. Nicméně to, na co se vůbec nezaměřují, může být vůbec tou největší chybou snídaně. A tou je samotná snídaně.

Vynechání snídaně může s sebou přinášet řadu zdravotních výhod. Počínaje zlepšením inzulinové citlivosti, až po posunutí vašeho metabolismu do módu ve kterém místo cukrů začnete spalovat tuky.

Nicméně předtím, než se budeme podrobněji věnovat tomuto tématu, podívejme se trochu blíže na pět výše uvedených bodů.

Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete nezměnit vaše stravovací návyky a i nadále snídat, tato doporučení vám alespoň pomohou předcházet pocitu hladu krátce po nich.

Běžné chyby při snídání

Nejběžnější chybou, kterou lidé při snídání dělají je, že jedí typické snídaňové potraviny. Většina z nich je vysoce zpracovanývh, plných cukru.

Příkladem jsou cereálie, pečivo, bagety a jiné potraviny vyrobené z obilí. Ty patří mezi vůbec nejhorší věci, které můžete na snídani konzumovat. Sice dočasně utiší hlad, ale koledujete si o metabolickou pohromu, přibrání na váze a zdravotní potíže spojené s obezitou.

Existují tisíce dobře zdokumentovaných klinických studii poukazujících na vliv cukrů na vaše zdraví.

Bohužel, mnozí experti doporučují potřebu většího množství bílkovin, ale zapomínají na nezdravě vysokou úroveň cukrů a sacharidů.

Také zapomínají poukázat na problémy spojené s pasterizovanými mléčnými výrobky, včetně jogurtů. Kromě toho nemají ani ponětí, že komerčně vyráběné jogurty jsou plné cukrů!

Bez ohledu na to, zda jsou plně plnotučné nebo nízkotučné (ty jsou ještě horší), nejsou tyto komerční pasterizované jogurty dobrým zdrojem ani bílkovin, ani tuku.

Dalším problémem mnoha doporučení expertů je to, že až nadmíru propagují význam bílkovin.

V současnosti čím dál, tím více vzniká konsensus v tom, že velké množství cukrů je nezdravé. Avšak jediné co dělají je to, že je nahradí bílkovinami a tuky zcela ignorují.

Jde o vážnou chybu!

Při vyřazení cukrů z vaši snídaně je dobré pouvažovat i o jejich částečném nahrazení některými z následujících zdravých tuků. Dokonce vám to pomůže při přechodu ze spalování cukrů na tuky.

Zdravé tuky a oleje:

  • olivy a olivový olej
  • kokos a kokosový olej
  • máslo vyrobené z nepasterizovaného mléka od krav pasoucích se na trávě
  • syrové ořechy, zvláště makadamové
  • žloutky od organicky chovaných slepic
  • avokádo
  • maso od zvířat chovaných na čerstvé trávě
  • nezahřáté organické ořechové oleje

Co si tedy dát na zdravé snídani?

Opět, nejsme přesvědčeni o tom, že snídaně jako takové jsou zdravé.

Pokud se však nacházíte v přechodné fázi jejich odstranění nebo z jakéhokoliv důvodu je chcete i nadále konzumovat, pak vejce od slepic z domácích chovů a bio farem jsou ideální potravinou na snídani.

A čím méně je vaříte, tím lépe, protože mnoho živin v žloutku je citlivých na teplo, které je ničí.

Proto jsou ideální vajíčka naměkko. Případně druhou možností je konzumovat k snídani stejná jídla, které se běžně podávají jako oběd nebo večeře. Pohrdnout nemusíte ani zbytky večeře z předešlého dne.

Proč je dobré snídani vynechat?

Zajímavou věcí je, že ve stejnou dobu kdy snídáme, vrcholí obvykle také úroveň kortizolového cyklu. Kortizol je stresový hormon, který ovlivňuje vylučování inzulínu.

Pokud zkonzumujete cukr na vrcholu takového cyklu, to pak vede k rapidní produkci inzulínu a následně k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi. Tento efekt je mnohem výraznější při konzumaci ráno, ve srovnání s ostatními časy během dne.

Pokud jste zdraví, vaše hladina cukru nepoklesne do nebezpečných úrovní typických pro hypoglykémii. Nicméně může poklesnout dostatečně nízko na vyvolání pocitu hladu.

Takže i přes obecná doporučení o nevynechávaní jídel, přeskočení snídaně vám pomůže udržet pod kontrolou touhu po jídle i pocit hladu během celého dne.

Kromě toho existuje i mnoho dalších důvodů pro vynechání snídaně. O těch si povíme později.

Nejprve je však vhodné upozornit na to, že přeskočení snídaně je proces, nikoli jednorázová akce. Nemůžete prostě jeden den přestat snídat a zároveň druhý den získat všechny ostatní výhody, které se s tím spojují.

Jde o závazek, který po určitou dobu přinese určité nepohodlí. Úplný přechod trvá obvykle několik týdnů. Po jeho završení se změní i metabolismus vašeho těla, kdy spalování cukrů jako primární zdroj energie nahradí spalování tuků.

Jak uskutečnit střídavé hladovění

Střídavé hladovění, známé také jako jedení podle rozvrhu nutně neznamená vyhýbat se konzumaci jídla během dlouhého období.

Spíše se jedná o dramatické omezení množství kalorií, případně zúžení časového intervalu, ve kterém každý den jídlo konzumujete. Některé zdroje doporučují snížit kalorický příjem na polovinu. Nicméně klidně můžete jít až na úroveň jen 500 až 800 kalorií.

Druhou zmíněnou možností je prostě konzumovat jen během pár hodinového rozpětí každý den.

Takovým ideálním rozpětím je 6 až 8 hodin, během kterých konzumujete jídlo. To pak znamená, že každý den hladovíte 16 až 18 hodin, což postačuje k tomu, aby se vaše tělo přepnulo do módu spalování tuků.

Nejlepší na tom je to, že to platí bez ohledu na množství kalorií, které během „konzumního“ rozpětí zkonzumujete! Tím rozpětím může být například čas od oběda 12:00 hodin do večera 18:00 hodin.

Jak již bylo zmíněno dříve, jde o postupný proces. Obvykle začnete s nejedením tři hodiny před spaním. To vám dá určitý náskok v procesu střídavé hladovky.

Potom, pokud spíte 8 hodin, po probuzení máte za sebou již 11 hodin hladovění.

Dalším krokem je vyčkat s jídlem tak dlouho jak můžete. Zpočátku to může být jednu hodinu po probuzení. Postupně čas prodlužujete o 15 až 30 minut každý den. No a po několika týdnech budete mít první jídlo až kolem oběda.

Délka přizpůsobení těla na nový režim bude záviset na tom, do jaké míry je vaše tělo závislé na spalování cukrů pro získávání energie.


Čtěte také: 5 potravin, které nejsou tak zdravé, jak se může zdát


Čím je tato závislost vyšší, tím déle bude i proces přizpůsobování se trvat.

Moderní výzkum potvrdil, že když dosáhnete stupeně primárního spalování tuků, vyplyne z toho pro vás několik zdravotních výhod.

Mezi ně patří především tyto:

  • Normalizace citlivosti na inzulín. To je klíčem pro vaše zdraví, protože inzulínová rezistence je primárním faktorem u téměř všech chronických nemocí od cukrovky, přes choroby srdeční až po rakovinu.
  • Normalizace hormonu grehlin (hormon vylučovaný žaludkem vyvolávající hlad).
  • Podpora tvorby lidského růstového hormonu (HGH). Ten hraje významnou roli při podpoře zdraví, výkonnosti a také zpomaluje proces stárnutí.
  • Snížení hladiny triglyceridů.
  • Potlačování zánětlivých procesů a snižování poškození způsobovaných volnými radikály.
  • Dočasná několikahodinová hladovka také potlačuje takzvané mTOR signální vzruchy uvnitř buněk. Nové výzkumy ukazují, že tento proces hraje důležitou roli při procesu stárnutí.

Hyperaktivní mTOR signály totiž potlačují apoptózu poškozených buněk, což ostatně může vést například až k rakovině.

Dlouhou dobu jsou známy výzkumy, během nichž se omezením příjmu kalorií u zvířat podařilo prodloužit jejich délku života až o 50 %.

Aktuálnější výzkumy zase ukazují, že náhlá a střídavá hladovka dokáže nabídnout stejné výhody jako trvalé snížení kalorií.

Trvalé snížení kalorií je často možné pouze dočasně, neboť základní lidský instinkt zahnat hlad je možné potlačovat jen po určitou dobu. Jeho dlouhodobé potlačení by bylo nemožné.

Střídavá hladovka a ranní cvičení

Tento systém pracuje obzvláště účinně s ranní rozcvičkou.

Jediná výjimka kdy se doporučuje zkonzumovat i nějaké jídlo je v případě, je-li tato rozcvička zaměřena na posilování svalů.

Tehdy je dobré dodat tělu nějaké proteiny, aby mělo z čeho budovat svalovou hmotu. Ideální je tak 30 až 60 minut po cvičení užít proteiny v prášku. Ne příliš mnoho, cca 20 gramů nebo jedna lžíce zcela postačuje.

Nezapomínejte také na to, že naši předkové neměli přístup k jídlu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu jako je tomu dnes. Dává proto smysl předpokládat, že i naše geny jsou nastaveny pro střídavé hladovění.

Tělu trvá přibližně 6 až 8 hodin na spálení všech zásob cukrů. Po tomto časovém úseku začínáte spalovat tuky.

Pokud však pravidelným jedením každých 8 hodin doplníte tělu spotřebované zásoby cukrů, je pro něj pak mnohem těžší spalovat tuk.

Je tomu tak proto, že cukr je pro organismus nejsnáze dostupným zdrojem energie. Proč by se pak trápil se spalováním tuků, když může mnohem snadněji získat energii z cukrů?

Avšak co je na celé věci nejzajímavější je to, že vás nejen dokáže posunout do módu spalování tuků a omezí pocit hladu, ale zároveň téměř úplně eliminuje žádostivost po nezdravých zpracovaných potravinách.

Pokud toto nastane, pak už ani nemusíte mít příliš mnoho disciplíny nebo silné vůle pro dodržování zdravého jídelníčku, protože vaše touha po sladkém prostě přestane existovat.

V klidu se dá říci, že jde o takový malý zázrak.

Je střídavá hladovka to pravé pro Vás?

Pokud se již zajímáte o zdravou stravu a fitness, pak střídavá hladovka může být tou věcí, která vás posune do další úrovně.

Nicméně musíte při ní být velmi opatrní, naslouchat svému tělu a svým energetickým úrovním. To se týká především těch, kteří mají nadváhu, cukrovku, hypoglykémii nebo pokud jste těhotná.

Mějte na paměti i to, že správně nutričně vyvážená strava se v této situaci stává o to více důležitá.

Soustředit se proto netřeba jen na samotnou hladovku, ale především na to, co zkonzumujete během doby, kdy právě nehladovíte.

Selský rozum napovídá, že držení hladovky zkombinované s denaturovanou, vysoce zpracovanou potravou plnou toxinů zřejmě způsobí více škody než užitku.

Tehdy vašemu tělu nedodáváte to správné palivo k tomu, aby vzkvétalo.

A. Hypoglykemici, cukrovkáři a lidé pod stresem

Pokud máte hypoglykémii, cukrovku nebo jste těhotná či právě kojící žena, pak bude lepší se vyhnout jakékoli hladovce i časování jídel.

A nejlepe až do doby, kdy budete mít hladiny krevní glukózy a inzulínu normalizované, případně do porodu nebo ukončení kojení dítěte.

Další lidé, kteří by se měli tomuto typu diety vyhnout jsou ti, kteří žijí v permanentním stresu, mají kortizolovou nerovnováhu či adrenalinovou únavu.

B. Těhotné a kojící ženy

V případě těhotných a kojících žen si nemyslím, že by hladovění byla ta správná volba.

Vaše dítě potřebuje velmi mnoho nutričních látek během těhotenství, i po porodu. Neexistuje žádný spolehlivý výzkum, který by odůvodňoval potřebu hladovění v tomto období.

Přímo naopak, některé studie tvrdí, že hladovka během těhotenství je kontraindikací, protože může změnit dýchací rytmus, tlukot srdce u plodu a také přispět k rozvoji těhotenské cukrovky u matky.

Hladovka během těhotenství může dokonce vyvolat předčasný porod.

Nemyslíme si, že by to stálo za to riziko. Během tohoto důležitého období bychom doporučovali zlepšit nutriční hodnoty vaší stravy.

Strava s dostatkem organických, biodynamických potravin a potravin s vysokým obsahem zdravých tuků, doplněné kvalitními bílkovinami dá vašemu dítěti dobrý start do života.

Také se ujistíte, že vaše strava obsahuje dostatek fermentovaných potravin pro optimalizaci jak vaší mikroflóry, tak mikroflóry dítěte.

Jak sestavit plán životního stylu, který funguje

Aktivně se zajímáte o vaši stravu, odstranili jste cukry a vysoce zpracované potraviny z jídelníčku a nahradili je zdravými tuky?

Pak může střídavá hladovka ještě více přispět ke snížení váhy a nabídnout další zdravotní přínosy.

Také pokud posilujete a narazili jste na mrtvý bod progresu, tento systém vám může pomoci potlačit věci trochu napřed.

Pokud se to rozhodnete vyzkoušet, nezapomínejte, že nesmíte jíst žádná jídla 3 hodiny před spaním. Pak během rán začínejte pomalu. Odsouvejte první jídlo postupně každý den o pár minut až dokud nedosáhnete 16 až 18 hodin bez jídla.

Během zbývajících 6 až 8 hodin zkonzumujte vaši celodenní dávku kalorií. A nazapomínejte naslouchat svému tělu!

Také berte ohled na sklon k hypoglykémii, pokud se u vás vyskytuje. To proto, že čím déle zůstáváte bez jídla, tím nebezpečnější může být pro vás vyrovnávání hladin krevního cukru.

Závěr

Podle našeho názoru, vyplývajícího ze zkušeností, snídaně nejsou tím nejdůležitějším jídlem dne tak, jak se často traduje.

Bez ohledu na to, jak si je nastavíte, mohou způsobovat více škody než užitku.


Recept: Kokosové kari tofu


Vynechání snídaně dokáže být nejjednodušším způsobem jak přepnout váš metabolismus do tuk spalujícího módu pro primární produkci energie.

Pokud jednou uděláte tento posun, vaše touha po nezdravých jídlech přímo magicky zmizí. A jako bonus, nebudete potřebovat vynaložit extrémní disciplinovanost, ani pevnou vůli na to, abyste u zdravé stravyě i zůstali.

Co víc si může člověk přát? Tři mouchy jednou ranou – zhubnutí, zdravá strava a žádná velká sebekázeň …

Vyzkoušíte to i vy? Pokud ano, určitě se s námi i ostatními čtenáři podělte o své zkušenosti.


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: mercola.com

Mohlo by se vám líbit...

komentáře 2

  1. Jana napsal:

    Je to blbost. Já snídat nemusím, spíše se k snídani nutím. Když nejím ráno, tak pak večer sežeru vše v dosahu…. Když se dostatečně nasnídám, večer se nepřežeru…. Dle tabulek mám ideální váhu, dle mého soudu nadváhu a shodit se nepodařilo ani 3/4 rokem pravidelného cvičení 3x týdně ve fitku. Sice postava krásně zpevněná, ale ani gram dole….

  1. 21.4.2017

    […] vám nabídneme 16 nápadů na snídani, které jsou plné živin, bílkovin a vlákniny. Kromě toho, že vám umožní udržet si pevné […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku