Mátový džem: Nejen výborně chutná, ale stačí 1 lžička a bolest břicha je pryč!

Share

Mátový džem: Nejen výborně chutná, ale stačí 1 lžička a bolest břicha je pryč!Ochutnali jste již mátový džem? Jeho příprava je celkem jednoduchá a pokud se vám máta rozbujela na zahradě, toto je výborný způsob, jak ji zpracovat.

Džem je vynikající do dezertů a dokonce i do masových marinád, pokud máte rádi chuť této bylinky, výborný je však i při zdravotních problémech.

Mátový džem pro zdraví

Pokud máte pocit „tíhy“ v žaludku, nebo trpíte nevolností či jinými žaludečními potížemi, dejte si lžičku tohoto džemu. Uklidní žaludek a usnadňuje trávení. Funguje podobně jako stará dobrá Alpa s cukrem, akorát chutná mnohem lépe.

Džem je však výborný i při příznacích nachlazení a rýmy. Jeho silné aroma a chuť, dokáží uvolnit dýchací cesty a zklidňují zanícené hrdlo.

Dokonalé palačinky

Ochutnali jste již mátové palačinky? Vyzkoušejte vaše oblíbené palačinkové těsto a na plnění použijte mátový džem a kousky tmavé čokolády. Je to fantastická pochoutka!

Kromě toho se mátový džem hodí i do koláčů, zákusků, nepečených dezertů či ovocných pohárů. Jde také o skvělý nápad na ručně zhotovený dárek pro vaše drahé.


Ingredience

  • 350 g máty
  • 2 citrony
  • 1 kg cukru
  • 500 ml vody

Postup

Mátu omyjeme a přebytečnou vodu necháme okapat. Potom mátu nakrájíme nadrobno. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme i s kůrou. Mátu a citron dáme vařit spolu s vodou.

Přivedeme do varu a vaříme 10 minut. Potom sejmeme z plamene, necháme zcela vychladnout a scedíme.

Do této směsi přidáme cukr a vaříme na slabém plameni pod dobu 2 hodin.

Nezapomínáme na míchání – směs bude postupně stále více houstnout. Horkou směs nalijeme do sterilizovaných sklenic a pevně zavřeme.

Mátové želé

Výborné nejen do dezertů, ale například i k masu či na chlebíčky. Výborně vypadá a ještě lépe chutná!

Ingredience

  • 1 bal. želatiny
  • 1 lžíci mátového sirupu
  • 225 ml vody
  • 3 lžíce krystalového cukru

Postup

125 ml vody smícháme s cukrem a sirupem.

100 ml vody použijeme na bobtnání želatiny.

Potom nabobtnalou želatinu, zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Podáváme hned.


Zdroj

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku