Kuřecí závitky s pohankou
Jednoduché, zdravé, přitom luxusní jídlo. Šťavnatý závitek plněný sušeným rajčátkem a rukolou, k tomu pohanka jako příloha. I tady platí, co je zdravé, opravdu může být i chutné.
- cca 600 g kuřecích prsních řízků (4 ks)
- 200 g loupané pohanky
- sušená rajčata (sklenička)
- 4 polévkové lžíce bazalkového pesta (nebo z jiné bylinky)
- 4 plátky sušené šunky (na příklad Schwarzwaldské)
- hrst čerstvé rukoly
- lžíce řepkového nebo jiného rostlinného oleje
- sůl, pepř
- párátka
Postup přípravy
1/ Prsní řízky si podélně nakrojíme, až nám vzniknou větší plátky ve tvaru srdíček.
2/ Z jedné strany plátky tence potřeme bazalkovým pestem, lehce posolíme a popepříme, na každý plátek dle velikosti poklademe doprostřed 2-3 ks sušených rajčátek, pár snítek rukoly a zarolujeme. Aby prsíčka držela lépe tvar, je lepší je propíchnout na obou krajích párátkem.
3/ Takto zabalené rolky ještě pomažeme zbylým pestem a obalíme plátkem sušené šunky.
4/ Rolky poklademe vedle sebe do menší zapékací misky a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 40 minut.
5/ Pohanku vaříme ve vroucí osolené vodě s olejem asi 10 minut do změknutí dle návodu.
6/Přecezenou pohanku podáváme k masu jako přílohu. Jídlo dozdobíme čerstvou zeleninou.
Přednosti pohanky
Pohanka je velmi zdravá obilnina, která se pro svůj silně termický efekt hodí hlavně v chladnějším období.
Je také významným zdrojem rutinu, proto pokud trpíte na křečové žíly, je pro vás velmi prospěšná.
Dalším jejím plusem je, že neobsahuje lepek, je tedy vhodná i pro lidi trpící jeho nesnášenlivostí.
Můžete si ji připravit takto na slano, ale je dobrá i ve formě sladkých snídaňových kaší.
Nutriční hodnota jedné porce: 1993 kJ
INFO BOX
- Nutriční hodnota jedné porce: 1993 kJ
- Doba přípravy: 60 minut
- Náročnost: lehké
Počet komentářů: 2
[…] Kuřecí závitky s pohankou […]
[…] Kuřecí závitky s pohankou […]