Kičadi. Detoxikační pochoutka podle ayurvédy

Share

kičadi_cas_na_zdrave_jidlo_czKičadi je pokladem indické kuchyně. Je to lehce stravitelné, detoxikační, vyživující a dodávající energii jídlo vhodné právě pro podzimní detoxikaci nebo zimní variantu oběda či večeře.

Existuje mnoho receptů a obměn a ani vaší fantazii se meze nekladou. Nejvíce se osvědčila tato jeho varianta, která nezabere více jak 25 minut a je příjemným jídlem pro dva dospělé lidi.

Ingredience na dvě porce

  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí (přepuštěné máslo) nebo kokosového oleje
  • 1 šálek basmati rýže
  • 1 šálek mungo fazolí (předem namočených), lze obměňovat červenou čočkou
  • 4-5 šálků vody podle potřeby
  • 2 lžíce loupaných mandlí nebo dýňových semen předem namočených (volitelné)
  • 1 lžička římského kmínu drceného
  • 1 lžička celých hořčičných semínek
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička kari
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • ½ lžičky sušeného zázvoru nebo kousek čerstvého na jemno nakrájeného
  • špetka skořice
  • špetka černého pepře
  • 1 pórek nebo 1 větší cibule
  • sůl dle chuti
  • další zelenina a bylinky dle vaší chuti a sezóny

Příprava

1/ Rozpálíme olej a necháme na něm za stálého míchání zpěnit koření kromě soli. Pak na vzniklé směsi krátce opražíme mandle a dýňová semínka.

2/ Přidáme nakrájený pórek nebo cibuli, případně jinou zeleninu a orestujeme.

3/ Do směsi přidáme rýži a mungo fazole, zamícháme a chvíli restujeme.

4/ Přilijeme nejlépe horkou vodu.

5/ Vaříme zhruba 20-25 minut až je zelenina i rýže měkká, postupně můžeme dolévat vodu.

6/ Jídlo osolíme, nejlépe himalájskou nebo mořskou solí a zamícháme.

7/ Jídlo odstavíme a necháme cca 10 minut dojít pod pokličkou.

8/ Kdo má chuť může na talíři jídlo pokapat pár kapkami citrónu nebo limetky. Jídlo se tím krásně osvěží.

9/ Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, napříkad koriandrem   Toto jídlo je nejenom zdravé při nejrůznějších nemocech a při rekonvalescenci, ale také je výborně variabilní.

Mungo můžete obměňovat s červenou nebo žlutou čočkou (dál -půlené mungo fazole), zeleninu dle sezóny, různá semínka, experimentovat s kořením dle sezóny (zahřívající zázvor, zahřívající hořčičná semínka v zimě, sušený fenykl za čerstvý, …), vypuštěním luštěnin vznikne indické rizoto, přidáním více vody zase polévka, kičadi je možné jíst i jako přílohu k tofu nebo masu.


Zdroj

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share