Jednodenní jídelníček na snížení zánětu
Často se ptáte na sestavení ukázkového léčivého jídelníčku bez bílé mouky, cukru a mléčných výrobků, aby se váš zánět, kvasinkové infekce, plísně a nadváha snížily přirozeným způsobem. Tak tady je.
Tento jednodenní plán je sestaven hlavně se zaměřením na snížení hladiny zánětu.
Snídaně: Adaptogení zelené smoothie
Ingredience:
- ⅓ šálku mandlového mléka (domácí recept)
- ⅓ šálku uvařené kávy
- 1 lžíce prášku Spiruliny
- 1 šálek čerstvých špenátových listů
- ½ šálku mraženého banánu
- 1 odměrka hrachového proteinu
- 1 čajová lžička chaga prášku
- 1 čajová lžička ashwagandha prášku voda podle potřeby
Postup:
Všechny ingredience rozmixujte v mixéru na hladkou směs.
Druhá alternativa snídaně: Půst + Protizánětlivé Matcha-kurkuma tonikum
Dalším způsobem, jak snížit zánět, je občasné hladovění. Popíjejte tento čaj a počkejte s jídlem až do oběda. To pomůže vašemu tělu se vyrovnat se zánětem rychleji. Pokud není půst váš šálek kávy, dejte si snídani a tento léčivý čaj popíjejte během celého dopoledne.
Ingredience:
- 2 šálky vody
- 1 čajová lžička Matcha prášku
- 2 lžičky sušené kurkumy
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- 1 čajová lžička extra panenského kokosového oleje
- Špetka černého pepře
Postup:
Promíchejte všechny přísady v mixéru. Nalijte směs do hrnce a zahřejte na mírném ohni po dobu 3 až 5 minut, dokud se směs neprohřeje. Nevařte! Pouze do teploty 42°C. 3-denní smoothie detox s recepty a podrobným plánem na obnovu energie
Oběd: Avokádový salát
K obědu si můžete dát jakýkoli míchaný salát s extra panenským olejem z oliv, semínek, ořechů nebo avokádový. Kdo chce, může přidat do salátu kousky divokého tuňáka nebo lososa, které také snižují zánět. Přidat můžete také hrst nejrůznějších semínek a v sezoně rajčata.
Ingredience:
- hlávka římského salátu (můžete promíchat i s jinými listovými saláty)
- ½ avokáda
- 2 stonky oloupaného a na jemno nakrájeného řapíkatého celeru
- 3 lžíce avokádového oleje (nebo jiného za studena lisovaného)
- 2 až 3 větvičky nakrájeného kopru
- šťáva z půlky citrónu
- mořská sůl a pepř podle chuti
Postup:
Listy omyjte, avokádo rozmačkejte v misce vidličkou a smíchejte s olejem, šťávou z citronu, solí, pepřem a koprem a udělejte si z této směsi zálivku. Vše dobře promíchejte. Další recepty na saláty a raw jídla naleznete v sekci Raw jídla a saláty.
Večeře: Výživný vývar a pečený kurkumový květák
K večeři si dejte výživný zeleninový nebo kuřecí vývar. Recept na protizánětlivý zeleninový vývar naleznete v článku 3 denní plán- hubnoucí zeleninový vývar a snídaňové smoothie, recept na kuřecí vývar přikládám zde. Ingredience na vývar: Celé bio kuře (cca 1,5 kg) 6 stroužků česneku 1 cibule 3 cm oloupaného zázvoru 3 bobkové listy pár kuliček nového koření
Postup:
Opláchněte kuře a vložte ho do hrnce. Naplňte hrnec ze tří čtvrtin vodou a přidejte bylinky a zeleninu. Vařte na středně vysokou teplotu, dokud nezačne vývar bublat, potom teplotu snižte na nízkou a nechte mírně občas probublat po dobu aspoň 4 hodin. Nechte jej nezakrytý vychladnout a pak ho přes síto přeceďte, nalijte do uzavíratelných sklenic a dejte do lednice.
Ingredience na polévku:
- 4 až 6 šálků vývaru
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 až 2 šálky nakrájené cibule
- 1 až 2 šálky nakrájené mrkve
- 3-4 malé až střední cukety v létě, mimo sezónu nakrájený řapíkatý celer
- 2 šálky na kousky nakrájeného kuřecího masa
- 2 až 3 stroužky česneku, drcené nebo nakrájené
- mořská sůl a pepř dle chuti
Postup:
Zpěňte cibuli a mrkev na kokosovém oleji, dokud cibule nezměkne. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Udělejte z cuket nebo celeru nudle tzv. na julienne. Jakmile mrkev změkne, přidejte cuketu a povařte na mírném ohni do měkka. Čas se bude měnit v závislosti na velikosti vašich cuketových či celerových „nudlí“. Přidejte nasekaný česnek a kuře a ihned odstavte. Nechte 5 až 10 minut proležet.
Ingredience na kurkumový květák:
- půlka velkého květáku
- 2 lžičky kurkumového prášku
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžíce avokádového oleje
Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Natrhejte květák na malé růžičky. Z oleje, soli a kurkumy udělejte kašičku a namočte v ní jednotlivé kousky květáku. Pak dejte květák do zapékací mísy tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Přikryjte zapékací mísu staniolem. Pečeme 75 minut.
Svačina: Borůvková mísa
Toto je variace na borůvkovou zmrzlinu, která je skvělým osvěžením v teplých dnech. Pakliže není teplý den, volte nemražené ovoce a dále nezmrazujte. Místo kokosu můžete použít semínka (konopná) nebo ořechy.
Ingredience:
- 10 vypeckovaných datlí
- Strouhaný kokos a kousky kakaových bobů (volitelné)
- ⅓ šálku zmrazených borůvek nebo jiného bobulovitého ovoce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho lusku
- ½ šálku mandlí
- 1 lžíce mandlového másla (domácí recept)
Postup:
Všechny ingredience promixujte v mixéru. Začněte ořechy, datlemi a máslem a pak přidejte borůvky. Nalijte do mísy a nechte hodinu ztuhnout v mrazáku.
Vyjměte z mrazáku a posypte strouhaným kokosem. Nesnědené množství skladujte v uzavřené nádobě v lednici a do večera snězte.
Během dne
Udělejte si čas na zklidnění se v tichu. I kdyby to mělo být jen pár minut v klidu, se zavřenýma očima, s pozorností na dech či myšlenky nebo v přírodě.
Uděláte-li si tento protizánětlivý den plný zdravého jídla, vyhněte se stresu, jinak se vám zánět nepodaří dostat pod kontrolu, ať budete jíst cokoliv nejzdravějšího.
Pokud zvládnete tento den s jiným jídelníčkem než na jaký jste běžně zvyklí a budete chtít pokračovat, můžete se inspirovat na těchto stránkách zdravým jídlem, meditacemi a cvičením, které k uzdravení se ze zánětu rozhodně patří.
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT
- Cizrnové placičky s avokádovou pomazánkou
- 16 nejlepších receptů na snídaně, které vám pomohou zhubnout
- 30 nejzdravějších potravin všech dob
1 odpověď
[…] Jednodenní jídelníček na snížení zánětu […]