Flavonoidy – velký pomocník pro zdraví těla i hubnutí
Flavonoidy jsou poměrně rozsáhlá skupina rostlinných antioxidantů, které mají za úkol chránit buňky našeho těla proti škodlivým volným radikálům (molekuly obsahující nestabilní kyslík, jestliže jich mám v těle mnoho, můžou způsobit nenapravitelné škody – např. vznik zhoubných nádorů).
Vlastnosti flavonoidů
- antioxidační
- antibakteriální
- podpora produkce hormonů
- snížení rizika onemocnění cév a srdce
- protinádorové účinky
- pozitivní vliv na imunitu
- snížení rizika aterosklerózy
- pomoc v boji proti alergiím
Hlavním úkolem flavonoidů je detoxikace organismu a podpora správné činnosti cévního systému – obnova, zcelování a zpevňování cév. Zároveň fungují protizánětlivě a mají antioxidační účinky.
Dřívější studie ukázaly, že flavonoidy mohou zvýšit energetický výdej, snižují vstřebávání tuků, takže velmi dobře fungují při hubnutí.
Zvýšený příjem flavonoidů by tedy měli mít především lidé s problémy srdečně – cévními či křečovými žilami.
V čem je najdeme
- houby
- všechny druhy zeleniny – především olivy, rajčata, cibule, česnek, petržel, zelí, brokolice
- ovoce (především těsně pod slupkou) – nejvíce ostružiny, maliny, borůvky, granátová jablka, citrusy, jablka
- nápoje – čaj, ovocné džusy, červené víno, pivo
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa
- luštěniny
- ořechy
- zelený čaj
- olivový olej
- obiloviny
- sója
Zdroj: The secret to maintaining and losing weight: Berries, onions and wine
1 odpověď
[…] Je však extrémně bohatá na mnoho prospěšných látek, zvlášť na bioflavonoidy. […]