Flavonoidy – velký pomocník pro zdraví těla i hubnutí

Share

flavanoidy v jídleFlavonoidy jsou poměrně rozsáhlá skupina rostlinných antioxidantů, které mají za úkol chránit buňky našeho těla proti škodlivým volným radikálům (molekuly obsahující nestabilní kyslík, jestliže jich mám v těle mnoho, můžou způsobit nenapravitelné škody – např. vznik zhoubných nádorů).

Vlastnosti flavonoidů

  • antioxidační
  • antibakteriální
  • podpora produkce hormonů
  • snížení rizika onemocnění cév a srdce
  • protinádorové účinky
  • pozitivní vliv na imunitu
  • snížení rizika aterosklerózy
  • pomoc v boji proti alergiím

Hlavním úkolem flavonoidů je detoxikace organismu a podpora správné činnosti cévního systému – obnova, zcelování a zpevňování cév. Zároveň fungují protizánětlivě a mají antioxidační účinky.

Dřívější studie ukázaly, že flavonoidy mohou zvýšit energetický výdej, snižují vstřebávání tuků, takže velmi dobře fungují při hubnutí.

Zvýšený příjem flavonoidů by tedy měli mít především lidé s problémy srdečně – cévními či křečovými žilami.

V čem je najdeme

  • houby
  • všechny druhy zeleniny – především olivy, rajčata, cibule, česnek, petržel, zelí, brokolice
  • ovoce (především těsně pod slupkou) – nejvíce ostružiny, maliny, borůvky, granátová jablka, citrusy, jablka
  • nápoje – čaj, ovocné džusy, červené víno, pivo
  • čokoláda s vysokým obsahem kakaa
  • luštěniny
  • ořechy
  • zelený čaj
  • olivový olej
  • obiloviny
  • sója

Zdroj: The secret to maintaining and losing weight: Berries, onions and wine

Mohlo by se vám líbit...

1 odpověď

  1. 12.9.2017

    […] Je však extrémně bohatá na mnoho prospěšných látek, zvlášť na bioflavonoidy. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share