Domácí bylinkové máslo
Vyměnit kupované máslo za klasické organické je to nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat.
Klasické máslo kupované v obchodě obsahuje pasterizované mléko a trans-tuky, zatímco domácí je plné vitamínu A a je prospěšné pro váš organismus.
Dnes si ukážeme, jak si takové domácí máslo připravit. Z obyčejné smetany za cca 15 minut vyrobíte chutné máslo, které může mít chuť přesně podle vás. Vyzkoušejte ho i vy.
Kromě ingrediencí uvedených níže budete potřebovat tyčový mixér a jednorázové gumové rukavice.
Pokud byste chtěli vědět více o zdravotních přínosech másla, můžete si přečíst tento článek.
- 2 ks smetana ke šlehání 2 balení, tedy přibližně 500g
- 1 x mořská sůl
- 1 x bylinky
- 1 x sušená rajčata
POSTUP
- Připravenou smetanu vlijte do nádoby a šlehejte tyčovým mixérem. Doba šlehání se liší podle použité smetany, teploty a množství stabilizátorů.
- Vyšlehejte smetanu do husté a objemné pěny. Nepřestávejte, pokračujte dál. Při dalším šlehání by se měla šlehačka srazit. V této fázi už můžete vidět tuk, který je oddělený od syrovátky.
- Nyní vše vylijte do jemného cedníku, pod něj vložte misku, do které vám bude odkapávat syrovátka. Syrovátku můžete následně vypít, připravit si z ní ovocný koktejl či ji použít při pečení. Tď si nasaďte gumové jednorázové rukavice a máslo promačkejte, tím se uvolní zbylá syrovátka.
- Misku dejte stranou a cedník vložte pod co nejstudenější tekoucí vodu a dále máslo promačkávejte, abyste z něj dostali poslední kapky syrovátky. Čím více syrovátky odstraníte, tím bude trvanlivost másla delší a zlepšíte i jeho konzistenci. Pokud máslo důsledně nevymyjete, může rychle zhořknout.
- Následně dejte máslo do formičky či ho jednoduše zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici. Pokud chcete máslo vylepšit, přidejte do něj trochu soli a nasekané bylinky či sušená rajčata.