Cuketový perník

Share

CUKETOVY PERNIK

Cuketu v tomto moučníku určitě neucítíte, takže se děsit nemusíte. Pokud využití cukety neprozradíte strávníkům předem, bude to pro ně překvapení.

Ingredience na 8 porcí

  • 350 g najemno nastrouhané a okapané (vymačkané) cukety – bez jadérek
  • 300 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka soli
  • kokos
  • 3 celá vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • 70 – 100 g rýžového (nebo jiného) sirupu
  • 2 lžíce řepkového oleje + na vymazání plechu
  • 2 lžíce kakaa
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 20 g čerstvě namixovaných lněných semínek

Postup přípravy

1/ Mouku promícháme s kypřícím práškem a do hlubší mísy si rozklepneme celá vejce.

2/ Cuketu očistíme a nastrouháme najemno. Vymačkáme přebytečnou vodu.

3/ K vajíčkům přidáme sirup a dvě lžíce horké vody. Šleháme do pěny, nejlépe ručním šlehačem.

4/ Přidáme olej a ještě chvíli šleháme.

5/ Poté přisypeme mouku, přidáme perníkové koření a nastrouhanou cuketu se špetkou soli.

6/ Přimícháme slunečnicová semínka, dvě lžičky kakaa a lněné semínko, které předem rozmixujeme v mlýnku na kávu.

7/ Nakonec přidáme posekané vlašské ořechy.

8/ Vlijeme na plech vymazaný olejem a vysypaný kokosem. Pečeme dle velikosti plechu a výšky buchty, ale přibližně 30 min při 190 °C.

NĚCO NA KONEC

Perník můžeme ještě polít hořkou 85 % čokoládou, kterou rozehřejeme a smícháme s kokosovým olejem. To ale výrazně zvýší kalorickou hodnotu celého moučníku.


Komu by se těsto zdálo přece jen málo sladké, může do něj přimíchat na kousky pokrájené sušené švestky.


INFO BOX

  • Nutriční hodnota jedné porce: 1375 kJ
  • Doba přípravy: 50 minut
  • Náročnost: lehké

Zdroj

Mohlo by se vám líbit...

Počet komentářů: 2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share