Cuketový perník
Cuketu v tomto moučníku určitě neucítíte, takže se děsit nemusíte. Pokud využití cukety neprozradíte strávníkům předem, bude to pro ně překvapení.
Ingredience na 8 porcí
- 350 g najemno nastrouhané a okapané (vymačkané) cukety – bez jadérek
- 300 g pohankové mouky
- 1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
- kokos
- 3 celá vejce
- 2 lžíce horké vody
- 70 – 100 g rýžového (nebo jiného) sirupu
- 2 lžíce řepkového oleje + na vymazání plechu
- 2 lžíce kakaa
- 40 g slunečnicových semínek
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 20 g čerstvě namixovaných lněných semínek
Postup přípravy
1/ Mouku promícháme s kypřícím práškem a do hlubší mísy si rozklepneme celá vejce.
2/ Cuketu očistíme a nastrouháme najemno. Vymačkáme přebytečnou vodu.
3/ K vajíčkům přidáme sirup a dvě lžíce horké vody. Šleháme do pěny, nejlépe ručním šlehačem.
4/ Přidáme olej a ještě chvíli šleháme.
5/ Poté přisypeme mouku, přidáme perníkové koření a nastrouhanou cuketu se špetkou soli.
6/ Přimícháme slunečnicová semínka, dvě lžičky kakaa a lněné semínko, které předem rozmixujeme v mlýnku na kávu.
7/ Nakonec přidáme posekané vlašské ořechy.
8/ Vlijeme na plech vymazaný olejem a vysypaný kokosem. Pečeme dle velikosti plechu a výšky buchty, ale přibližně 30 min při 190 °C.
NĚCO NA KONEC
Perník můžeme ještě polít hořkou 85 % čokoládou, kterou rozehřejeme a smícháme s kokosovým olejem. To ale výrazně zvýší kalorickou hodnotu celého moučníku.
Komu by se těsto zdálo přece jen málo sladké, může do něj přimíchat na kousky pokrájené sušené švestky.
INFO BOX
- Nutriční hodnota jedné porce: 1375 kJ
- Doba přípravy: 50 minut
- Náročnost: lehké
Počet komentářů: 2
[…] Cuketový perník […]
[…] Cuketový perník […]