Čínský zázrak v talíři. Polévka, která bojuje proti nachlazení, chřipce a infekci dutin

Share

zazvorova polevkaV tradiční čínské medicíně se díváme na každé jídlo nejen z hlediska jeho obsahu nutričních hodnot, ale i z hlediska vlastností, kterými působí v těle specifickým způsobem.

Pokud zkombinujete určité potraviny s ohledem na konkrétního člověka a příznaky jeho nemoci, můžete tím zharmonizovat tělo, a nakonec se z nemoci vyléčit.

Nikdo není stejný, proto je důležité naslouchat svému tělu, konkrétním příznakem a vybrat si potraviny, které fungují právě pro vás.

Tradiční čínská medicína věří, že v zimních měsících je důležité přejít od stravy, která je čerstvá, ochlazující (čerstvé chlazené okurky, zelený salát, rajčata a meloun) k teplejším a výživným jídlům.

Mezi takové patří například hřejivé koření, jako jsou skořice, kmín, zázvor a všechny vydatné polévky a teplé nápoje, které je obsahují.

Zázvor: Skvělé koření pro zahřátí

Jedno z nejlepších zahřívacích koření v čínské medicíně je zázvor. Zázvor má úžasnou schopnost ohřát tělo do velké hloubky.

Kromě toho, že vyrovnává chlad ve vašem těle v těchto zimních měsících, je toto koření zvláště dobré pro někoho, kdo trpí častým nachlazením.

Studený vzor podle tradiční čínské medicíny je typický pro někoho, komu je zima po celý rok (musí mít svetr, i když ostatní jsou v tričku).

Tito lidé mohou mít bolesti a cítit se hůře v zimních měsících. Obvykle trpí bolestmi v dolní části zad a kolen. Vyznačují se také častým močením a bledém močí, což je v noci neustále budí.
Dále mívají uvolněná střeva, tendenci k otokům nebo opuchlinám, k zadržování vody v těle, stejně jako stavy nízké energie.

Těmto lidem by dobře udělal zázvorový čaj nebo sušený zázvor, jenž si mohou přidat do jakéhokoliv jídla.

Léčebné přínosy zázvoru jsou vhodné i pro lidi, kteří trpí tím, co nazýváme „studený vítr“. Tento vzor znamená, že lidé s běžným nachlazením vykazují více studených příznaků než horkých:

  • zimnice, ale bez horečky
  • rýma, při níž vychází vodnatý hlen
  • nadměrné kýchání

Pokud máte zanícené hrdlo, hustý žlutý hlen nebo horečku, zázvor není pro vás vhodný. Budete potřebovat chladicí koření, jako je například máta peprná, která uvolní teplo.

Jak správně konzumovat zázvor

Nejlepší způsob, jak konzumovat zázvor při těchto druzích onemocnění, je v čerstvém syrovém stavu.

Čerstvý strouhaný nebo nakrájený zázvor v horké vodě s kouskem citronu a medem dělá malé divy, pokud se stihne užít ještě před plným nástupem onemocnění.

Uvádíme vám jednoduchý recept na skvělou polévku, která dělá hotové zázraky na začátku zimních měsíců.

Vždycky jsem si v mrazničce držel různé výživné potraviny a byl jsem si jistý, že v ní mám pór, kozinec, čerstvý zázvor a česnek po celý rok.

Pokud se začínám cítit špatně nebo si všimnu, že na mě přichází nachlazení, mohu si vybrat některou z potravin výše. Takto prochladnutí nedám šanci. Funguje to kouzelně!

Zázvorová polévka, která bojuje proti nachlazení

Husí kůže a násobící se husí kůži (běžné nachlazení se zimnicí a jasným výtokem z nosu, bez horečky).

Pokud se to u vás projeví, zvyšte své qi (životní energii), pročistěte si krev a bojujte proti nachlazení.

Ingredience

Budete k tomu potřebovat následující suroviny:

  • 1 ks čerstvého zázvoru nakrájeného na kostičky
  • 4 jarní cibulky nakrájené na střední kousky
  • 1-2 stroužky oloupaného a nakrájeného česneku (můžete použít i prolisovaný česnek)
  • 6 šálků kuřecího vývaru (pokud nemáte recept na svůj kuřecí vývar, můžete si připravit náš, který uvádíme níže)

Postup

Postupujte podle těchto kroků:

1. Položte zázvor, cibuli, česnek a houby (pokud se pro ně rozhodnete) do hrnce a zalijte je malým množstvím vývaru.

2. Vařte, dokud všechny suroviny nezměknou.

3. Přidejte zbytek vývaru a přiveďte k varu.

4. Snižte plamen a vařte 20 až 30 minut.

Popíjejte polévku v průběhu celého dne. Uvidíte, jak se postupně začnete cítit lépe.

Tuto polévku je možné uskladňovat v ledničce i několik dní. Můžete také jíst kousky zázvoru, pokud máte rádi teplo.

Neváhejte do ní přidat i jinou zeleninu. Dejte si však pozor, abyste polévku nepřesolili, protože sůl má tendenci vtlačovat do těla různé věci. Tato kúra je však spíše o tom, jak z těla dostat věci ven.

Tipy, jak obohatíte polévku

  • Přidejte sušené nebo čerstvé houby (shitake, Maitake, atd.), čímž si do těla přidáte více energie qi.
  • Přidejte 4-5 kusů kozince do vývaru, čímž zvýšíte svou energii qi a imunitní systém.

Recept na kuřecí vývar

Je neuvěřitelně jednoduché navařit si kuřecí vývar, protože vám to zabere málo času a energie.

Pokud máte hrnec pro pomalé vaření (nebo tlakový hrnec), který je velký, nechal bych ho vařit na nejnižším plameny celou noc.

1. Dejte vařit kuřecí kosti po dobu 24 hodin s jednou polévkovou lžící jablečného octa.

2. Na půl kila kostí budete potřebovat asi 12 šálků vody nebo jen hrnec naplňte vodou, aby nepřetekla.

3. Po 24 hodinách vaření odstraňte tuk a olej z povrchu, vypněte hořák a vývar přelijte do skleněných nádob, případně zmrazte na později.

Do vývaru můžete přidat například mraženou zeleninu, abyste ho obohatili o výživné látky.

Vývar pro vegetariány

Vegetariáni si mohou připravit vegetariánský vývar s použitím zeleninového vývaru, nebo si jej můžete připravit ze zbytků zeleniny, kterou povaříte 8 až 10 hodin.

Přidejte do něj i mořské řasy, houby a miso.

Medicína v polévce

Na závěr se podívejme blíže, jak fungují jednotlivé suroviny

Zázvor

Toto koření přirozeně zahřívá a dodává jídlu štiplavou chuť. Čerstvý zázvor je zvláště vhodný při léčbě nachlazení, když máte zimnici (no ne horečku!).

Můžete si jím uklidnit a zahřát svůj trávicí systém a bojovat tak s nevolností, podrážděním žaludku či zlepšit si chuť k jídlu.

Česnek

Česnek výborně chutná, navíc má antibakteriální vlastnosti a zvyšuje imunitu.

Považuje se za teplé tradiční jídlo v čínské medicíně. Je skvělý pro snížení otoků, odstranění toxinů a karcinogenů z těla, posiluje trávicí systém a zvyšuje naši energii qi.

Zelená cibule/pórek

Považuje se za teplou a štiplavou bylinku, což je skvělé pro odstranění stavů jako jsou rýma či nachlazení či takových, které jsou studeného charakteru (zimnice).

Můžete ji konzumovat vařenou nebo syrovou. Potravinám dodává skvělou chuť, dobře funguje v kombinaci se zázvorem.

Kořen kozince

Tuto silnou bylinku můžete najít na místním čínském trhu nebo v obchodě s bylinkami.

Je sladký a má mírně zahřívací vlastnosti. Stejně posiluje imunitní systém.

Podle čínské medicíny léčí plíce, pomáhá trávicímu systému a zvyšuje energii qi. Je skvělý pro někoho, kdo je často nemocný, má přetrvávající kašel nebo nedokáže překonat nachlazení.


Zdroj: Medicine in a cup: the ginger-garlic soup that fights the cold, flu and sinus infections

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku