Bezlepkový cuketový chléb s himalájskou solí, kokosovým olejem a jablečným octem
Ano, našli jste to pravé! V tomto článku vám ukážeme, jak si upéct nejlepší chléb z cukety a navíc bez lepku. Je to velmi jednoduché. Musíte prostě jen dodržovat jednoduché pokyny. Zde je tedy to, co je potřeba udělat.
Následující ingredience jsou na 1 bochník.
Budete potřebovat následující složky:
- 2 šálky bezlepkové mouky
- 1/2 čajové lžičky himalájské soli
- 2 lžičky prášku na pečení bez obsahu hliníku
- 2 vejce
- 1/2 šálku kokosového oleje – roztaveného
- 1 šálek kokosového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce máku
- 1/2 šálku neslazených ořechů a 1/2 šálku kešu mléka
- 1/2 lžíce jablečného octa
- kůru ze 2 citronů
- 1 šálek nastrouhané cukety
Na glazuru budete potřebovat:
- 1/8 šálku čerstvého medu
- 1/8 šálku kokosového másla – roztaveného
- 2 lžíce citronové šťávy
- Špetku himalájské soli
Postupujte podle jednoduchých pokynů:
- Nejprve je třeba předehřívat troubu na 180°C.
- Pak v misce smíchejte např. kešu ořechy a jablečný jablečný ocet.
- Dobře promíchejte a nechte 5 minut odležet.
- Poté ve střední misce smíchejte bezlepkovou mouku, mák, sůl a prášek na pečení.
- Do velké misky dáme vajíčka a přidáme roztavený kokosový olej a kokosový cukr a pořádně promícháme.
- Poté je třeba přidat citronovou šťávu, fermentované kešu mléko a citronovou kůru.
- Směs znovu promíchejte do rovnoměrné konzistence.
- Ujistěte se, že jste z cukety vymačkali maximální množství tekutin a složte ji do připravené směsi.
- Pak byste měli přidávat suché přísady a vše opět pořádně promíchat.
- Nalijte těsto do namazané nádoby na pečení a pečte po dobu 40-45 minut nebo do chvíle, kdy se těsto nelepí na špejli.
Jak připravit glazuru:
Nejprve je třeba roztavit kokosové máslo a přelít do malé mísy, a přidat med a citrónovou šťávu a vyšlehat do krémové konzistence.
Když je bochník chleba upečený, přidejte glazuru na horní část chleba, zatímco je ještě teplý, nechte glazuru uschnout ještě před krájením a podáváním. Zbylou část chleba skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Přejeme dobrou chuť.
Související
- Domácí bezlepkové vafle s jahodami a javorovým sirupem
- Cuketový perník
- Mrkvový bezlepkový koláč
- Nízkotučné borůvkové muffiny z otrub
Zdroj: Gluten-free Zucchini Loaf Bread with Himalayan Salt, Coconut Oil and Apple Cider Vinegar