5 důvodů, proč byste měli jíst vícebarevné ovoce a zeleninu
Pravděpodobně jste již mnohokrát slyšeli, že je důležité jíst barevně rozmanitou stravu, především ovoce a zeleninu.
Faktem je, že různé barvy v ovoci a zelenině označují různé druhy antioxidantů obsažených v těchto potravinách.
Antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům a chrání naše tělo před různými chorobami, včetně rakoviny.
Tvorba volných radikálů v těle je běžný děj. Vytvářejí se přirozeně jako vedlejší produkt životních procesů, jejichž součástí je kyslík.
Kromě toho se volné radikály nacházejí i v okolním světě, především ve znečištěném ovzduší, tabákovém kouři a různých chemických látkách.
Oxidativní poškození našeho organismu přispívá k urychlení procesu stárnutí, podporuje srdeční a kardiovaskulární choroby, rozvoj rakoviny, poruchy zraku, mozkové dysfunkce a další.
Co přináší barvy v ovoci a zelenině
Pravidelná konzumace různých druhů a barev ovoce a zeleniny vede k pozitivním krokům ke zlepšení celkového zdraví našeho organismu.
Vhodné je konzumovat antioxidanty v těchto 5 barevných kategoriích:
Červená
Obsahuje lykopen, který je zvláště účinným antioxidantem. Přispívá k ochraně proti rakovině, podporuje kardiovaskulární systém.
Vyskytuje se především v rajčatech, melounech, růžovém grepu nebo papáje.
Oranžová a žlutá
Zde najdeme beta karoten a další karotenoidy. Obsahuje je mrkev, sladké brambory, dýně, tomel. Tyto látky jsou známé jako silný bojovník proti rakovině, slouží jako zdroj vitamínu A, který je nezbytný pro udržení normálních funkcí imunitního systému nebo zdraví kožních buněk.
Zelená
Lutein je pigment, který se nachází v listové zelenině – hlávkový salát, špenát, petržel, kopr, koriandr. Ovlivňuje zdraví očí a zpomaluje jejich stárnutí.
Listová zelenina také obsahuje vitamíny C a E.
Bílá
Sirné sloučeniny, jako například allicin, se nacházejí v cibuli, česneku, pórku a dalších. Sloučeniny síry bojují proti bakteriím, infekcím a celé řadě onemocnění.
Fialová a modrá
Zde se nacházejí antokyany, červeno-fialové pigmenty, které najdeme především v červeném zelí, lilku, červené cibuli, jahodách nebo granátovém jablku.
Jsou to účinné antioxidanty, které přispívají ke zpomalování procesů stárnutí.
Související
- 5+1 netradičních a zdravých způsobů přípravy ovoce a zeleniny
- Toto sušené ovoce pravděpodobně dramaticky snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
- Mrkev, jablko… a BRAMBORA. Nevěřili byste, na co všechno tento džus zabírá
Zdroj: 5 Reasons Why You Should Eat Multiple Colored Fruits & Vegetables
1 odpověď
[…] 5 důvodů, proč byste měli jíst vícebarevné ovoce a zeleninu […]