10 potravin, o kterých si díky odborníkům myslíme, že nám škodí, ale není tomu vůbec tak
Určitě jste už i vy byli mnohokrát zmateni z těch každou chvíli se měnících informací, které se na nás hrnou ze všech stran. Jednou je potravina zdraví prospěšná, o chvíli zase škodí. Kdo se v tom má vyznat?
Samozřejmě, máme tu staré zlaté pravidlo, že všeho moc škodí, ale ne všechno, co považujeme za špatné, nebo tedy zdraví škodlivé, opravdu i je. Vyvážená strava je základ!
Podívejme se tedy na seznam několika potravin, na které se možná i vy ne zcela právem díváte křivým očkem. Které to jsou?
#1 Slunečnicová semínka
Slunečnicová semínka obsahují proteiny, užitečné nenasycené tuky, vlákninu, vitamin E, měď, železo a řadu dalších užitečných prvků.
Nenasycené tuky pomáhají posilovat kardiovaskulární systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi. Obsažený vitamín E chrání před rakovinou a pomáhá udržovat zdravý vzhled vaší pokožky.
#2 Slanina
Slanina, kterou se mnozí z nás snaží tvrdohlavě vyšachovat z našeho jídelníčku, obsahuje selen, který chrání buňky před poškozením, stejně jako vitamin B a fosfor, které jsou nezbytné pro normální fungování nervového systému.
Je to neocenitelný zdroj bílkovin, kterým vděčíme za tvorbu buněk kůže, vlasů a svalů. Slanina je také užitečná pro těhotné ženy – pomáhá rozvíjet mozek nenarozeného dítěte.
#3 Brambory
Máte pocit, že vám špatně tráví brambory? Brambory obsahují mnoho vápníku a sodíku, vitaminy C a D, jakož i vlákninu.
Vláknina pomáhá v hubnutí tím, že produkuje živiny, a ty následně zajišťují normální fungování trávicího systému a navíc máme pocit sytosti déle než u jiných jídlech.
“Krumple” snižují hladinu cholesterolu v krvi a vitamin C nám navíc pomáhá s imunitou.
#4 Kakao
Kakao je plné vápníku a draslíku, které pomáhají posilovat kosti, zajišťují normální činnost kardiovaskulárního systému, podporují nervový systém a stimulují svalovou kontrakci.
Obsažená měď podporuje metabolismus, nabíjí nás energií, zabezpečuje mladistvý vzhled pokožky. Je nezbytná pro normální činnost nervového systému. Navíc vám posílí kosti a dobije energií!
#5 Pistácie
Pistácie nám věrně pomáhají udržovat zdraví srdce s vitaminem E a L-argininem. Tyto látky jsou užitečné pro udržení zdravých cév a normální hustoty krve.
Velké množství antioxidantů obsažených v pistáciích nám zabezpečují mladistvý vzhled pokožky. Lutein a zeaxantin snižují riziko ztráty zraku a pomáhají nám s průchodností cév. Tak co, dáte si hrst pistácií?
#6 Kečup
V oblíbené pochutině, kečupu, se nachází vysoký obsah lykopenu, který je užitečný jako prevence při rakovinných buňkách. Zabraňuje ukládání tuku v cévách, snižuje riziko onemocnění srdce.
Vitamín A pomáhá zlepšovat zrak a zároveň působí blahodárně na naše oči – chrání nás před slepotou.
#7 Máslo
Je pravda, že není máslo jako máslo, na to si třeba dávat pozor a sledovat, co kupujeme. Máslo je však skvělým zdrojem esenciálních mastných kyselin, které jsou pro fungování našeho organismu opravdu potřeba.
Kromě toho nedávné studie ukázaly, že máslo nemá nic společného s rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění a nepředstavuje hrozbu pro zdraví.
#8 Javorový sirup
Díky antioxidantům, které jsou v něm obsaženy, nám javorový sirup pomáhá s imunitním systémem a chrání tělo před škodlivými látkami. Je vynikající jako prevence anémie. Mangan podporuje normální fungování mozku.
#9 Arašídové máslo
Mmm … Kdo by si nerad občas vychutnal arašídové máslo? Vitamin B6 a vitamín B12, které jsou bohatě obsaženy v arašídech, jsou potřebné pro správné okysličování celého našeho těla.
Vitamin B6 pomáhá dodávat živiny do svalů. Niacin, obsažený v arašídovém másle, pomáhá podle nejnovějších výzkumů snižovat riziko Alzheimerovy choroby o 70%.
#10 Bílá čokoláda
Bílá čokoláda obsahuje kyselinu linolovou, která udržuje naše cévy ve zdravé kondici a zabraňuje riziku vzniku hypertenze. Bílá čokoláda nás také může zachránit před dnou.
Nacházejí se v ní i flavanoidy, které jsou pro mozek opravdu velmi užitečné. Pomáhají nám s pamětí – krátkodobou i dlouhodobou.
1 odpověď
[…] 10 potravin, o kterých si díky odborníkům myslíme, že nám škodí, ale není tomu vůbec tak […]