10 potravin, které zvyšují hladinu hořčíku, regulují krevní tlak a snižují svalovou únavu

Share

nedostatek horcikuHořčík se podílí na více než 300 druzích metabolických procesů v těle, proto je považován za jeden z nejdůležitějších minerálů.

Pokud tělu dlouhodobě chybí, může to vést k řadě zdravotních problémů. Proto je rozpoznání příznaků jeho nedostatku velmi důležité.

Podle odborníků je nízká hladina hořčíku jednou z nejčastěji se vyskytujících situaci nutriční nedostatečnosti, jež postihuje více než 80% populace.

Funkce hořčíku a příznaky jeho nedostatku

Mnozí lidé vůbec nevědí, že trpí nedostatkem hořčíku v těle. Přitom jeho rozpoznání není až tak složité – nejčastěji se projevuje úzkostí, ztrátou paměti, svalovými křečemi.

Zastoupení hořčíku ve srovnání s ostatními stopovými látkami je v našem těle poměrně vysoké. Odborníci tvrdí, že lidské tělo ho obsahuje přibližně 25 gramů.

Polovina z tohoto množství se nachází v kostech. V krvi je jen asi 1%, ale právě jeho adekvátní hladina tam je nesmírně důležitá pro správné fungování našeho organismu.

Hořčík je odpovědný za:

  • přenos vápníku, draslíku, oxidu křemičitého, vitaminu D a vitaminu K buněčnými membránami
  • přenos nervových vzruchů a svalovou kontrakci
  • výrobu energie
  • detoxikaci
  • metabolismus výživných látek
  • tvorbu kostí a buněk
  • tvorbu neurotransmiterů, jako je serotonin

Pokud máte podezření, že trpíte nedostatkem hořčíku v těle, zkontrolujte, zda nemáte některé z následujících příznaků:

  • ztráta chuti k jídlu
  • nevolnost
  • zvracení
  • únava a slabost
  • ztuhlost
  • chvění
  • svalové kontrakce a křeče
  • záchvaty
  • změny osobnosti
  • nesprávný srdeční rytmus
  • křeče koronárních cév
  • vysoký krevní tlak
  • krevní sraženiny

Co způsobuje nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku je spojen s rozvojem moderního zemědělství, jež odčerpává z půdy mnohé minerální látky a vitamíny.

Do těla tak dostáváme plodiny, které jsou ochuzeny o důležité výživné látky. A co je ještě horší, půda je plná chemických hnojiv, pesticidů a insekticidů, které tento stav ještě zhoršují.

Jednoduše řečeno, potraviny, o nichž předpokládáme, že obsahují hořčík, ho již v sobě nemají nebo ho mají mnohem méně než kdysi.

Mezi ty vážnější zdravotní problémy, jež mohou vzniknout z nedostatku hořčíku, patří onemocnění ledvin nebo Crohnova choroba (záněty střev).

Nedostatek tohoto minerálu dále zhoršuje trávení, způsobuje problémy s příštítnými tělísky, ovlivňuje účinnost antibiotik a také léků na cukrovku, rakovinu, stárnutí a poškození z alkoholu.

Formy hořčíku a kde je sehnat

Produkty s obsahem citrátu hořečnatého jsou dostupné a levné. Tento typ hořčíku se v těle velmi dobře vstřebává.

Poměrně vhodnou formou doplňku je i chlorid hořečnatý. K léčebným účelům v lécích se používá kyselina orotová, která je ze všech forem hořčíku pro tělo nejlepší využitelná.

Méně vhodné jsou oxidy hořčíku, jež mají nejnižší míru absorpce.

Doplňky hořčíku se dají běžně sehnat v lékárnách, případně si je můžete objednat přes internet v různých e-shopech.

Pro lokální použití existuje dokonce transdermální chlorid hořečnatý, jenž se snadno vstřebává přes pokožku.

Potraviny s vysokým podílem hořčíku

Pokud trpíte nedostatkem hořčíku v těle, nejlepší možností je konzumovat více potravin bohatých na hořčík.

Uvádíme seznam 12 potravin s vysokým obsahem hořčíku:

1. Kešu oříšky – 28 g oříšků vám dodá 20 % denní dávky hořčíku

2. Mandle – 28 g oříšků vám dodá 19 % denní dávky hořčíku

3. Avokádo – 1 plod tohoto ovoce vám dodá 15 % denní dávky hořčíku

4. Banány – 1 středně velký banán vám dodá 8 % denní dávky hořčíku

5. Čočka – 1 šálek vařené čočky vám dodá 18 % denní dávky hořčíku

6. Čokoláda – 1 tabulka čokolády vám dodá 58 % denní dávky hořčíku

7. Fíky – 1 šálek sušených fíků vám dodá 25 % denní dávky hořčíku

8. Okra (Ibiškovec jedlý) – 1 šálek svařeného ibišku vám dodá 14 % denní dávky hořčíku

9. Semínka – 28 g semen (jako jsou dýňová či sluneční semínka) vám dodá 19 % denní dávky hořčíku

10. Voda s citronem – 1 šálek citronové vody vám dodá 11 % denní dávky hořčíku

11. Rýže – 1 hrnek dlouhozrnné hnědé rýže vám dodá 21 % denní dávky hořčíku

12. Špenát – jeden šálek vařeného špenátu vám dodá 39 % denní dávky hořčíku


Zdroj: 10 Foods That Increase Magnesium And Prevent High Blood Pressure, Blood Clots And Muscle Fatigue

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share

Sledujte nás na Facebooku